Daha İyi Fotoğraf Çekme Rehberi

ashli

Bayan Üye
Bu ipuçları sayesinde artık siz de çektiğiniz fotoğraflarla kendinizi profesyonel hissedeceksiniz.

Fotoğraf sanatçısı olmasanız bile kaliteli fotoğraflar elde etmek için fotoğraf çekimleri sırasında mutlaka göz önünde bulundurulması gereken püf noktaları ve detaylar var. Hem kompakt hem de DSLR fotoğraf makinelerinde çekim yaparken bu kriterler dikkate alınmalı. Bu bölümde fotoğraf çekim ipuçlarını sizlerle paylaşacağız.

Tüm ipuçlarında önce, fotoğrafın oluşmasını sağlayan en önemli unsurun ışık olduğunu ve ışığın fotoğraf çekeceğiniz ortamda az da olsa mutlaka bulunması gerektiğini belirtelim. İster kompakt ister DSLR fotoğraf makinesi sahibi olun, dosya konumuzda anlattığımız yöntemler sayesinde artık siz de profesyonel görünen fotoğraflar çekebilir, fotoğraflarınızla görenleri hayran bırakabilirsiniz.

1. Net fotoğraflar çekmek

Fotoğrafın oluşmasındaki ana unsurun ışık olduğunu söylemiştik. Uygun ışık sağlandıktan sonra fotoğraflarınızın herkes tarafından takdir edilip beğenilmesi için devreye netlik giriyor. Net fotoğraflar çekmek için tabii ki en mantıklı seçenek bir tripod satın almak. Böylece fotoğraf makinenizi sabitleyerek –eldeki gibi herhangi bir titreme sorunu yaşanmadan– keskin ve net fotoğraflar çekebilirsiniz. Eğer bir kompakt fotoğraf makinesi kullanıcıysanız net fotoğraflar çekmek için işlem tamam. Fakat DSLR kullanıcısıysanız durum değişir. Tripodu satın aldığınızda titreme sorunlarının önüne geçtiğinizi düşünmeyin. Çekim sırasında deklanşöre basmanız bile bu problemi ortaya çıkarabiliyor. İşte bu yüzden DSLR kullanıcılarının çok keskin fotoğraflar çekmeleri için bir tetikleyiciye ihtiyacı var. Böylece kablolu ya da kablosuz olarak fotoğraf makinenizle uzaktan fotoğraf çekebiliyorsunuz.

2rzB5ir.jpg


2. Fona dikkat edin


Çekimler sırasında mutlaka her fotoğraf makinesi kullanıcısının aklından çıkarmaması gereken diğer önemli bir unsur da arka fon. Her ne kadar odaklanılan nesnelerin arkalarında kalsalar da, fonlar çekim sırasında dikkate alınması gereken kriterlerden. Arka fon sayesinde odaklandığınız cismi kolayca ön plana çıkarabilir, fotoğraflarınızın dikkat çekmesini sağlayabilirsiniz. Bu yüzden fotoğraftaki konunuzun fonuna dikkat edin. Mesela arka planda kullanılan düz renkler ve sade cisimler netlediğiniz nesneyi ön plana çıkarmanıza yardımcı olur. Eğer fonda karışık ve çok dikkat çekici nesneler kullanırsanız odaklandığınız konu arka plan içerisinde kaybolur. Bu, fotoğrafta istenilen etkiyi yaratmaz.

3. Odak noktasına tam karşıdan bakın

Örneğin bir çiçek fotoğrafı çekiyorsunuz; yukarıdan ya da aşağıdan çekmek yerine konuya tam olarak karşıdan bakarak çekimi yaparak nesne özelliklerinin daha etkin bir şekilde fotoğrafa yansımasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede nesnenin objektife daha kolay odaklanmasının yanı sıra fotoğrafın hoş gözükmesi açısından da bu çekim tekniği çok fazla kullanılıyor.

4. En doğru zamanı kollayın

Öğlen fotoğraf çekmek yerine çekim için en uygun zamanlar olan sabah ya da akşamüzerini tercih edin. Çünkü öğlen güneş tam tepedeyken çekilen fotoğraflar odaklanacağınız nesneye ışığın tam tepeden gelmesine sebep olacak ve dolayısıyla birtakım gölge problemleri yaşanacak. Tabii tüm bunların yanında bir canlı fotoğrafı çekiyorsanız, yüz hatları da güneş ışığının yoğunluğuna bağlı olarak kaybolacaktır. İşte bu yüzden çekimler için en doğru zamanı kollayın.

5. Otomatik odak her zaman iyi sonuç vermez

Kompakt fotoğraf makinesi kullanıcılarının mutlaka nesneye otomatik odaklanmaları gerekiyor, çünkü elle odaklanma işlemi bu tür makinelerde yapılamıyor. Öte yandan DSLR kullanıcıları ise manuel olarak da odaklanmayı değiştirebiliyorlar. Bazı durumlarda otomatik olarak netleme yapılamıyorsa, makinenizi manuel moda alın ve fotoğrafı bu şekilde çekin. Bu sayede otomatik odakla çektiğiniz fotoğrafların bazılarından çok daha verimli sonuçlar elde edilebiliyor.

6. Dijital yakınlaştırmadan kaçının

Kompakt yapıdaki fotoğraf makinelerini kullanan kişiler nesneye odaklanma için yakınlaşma işlemini optik olarak yapmalılar. Dijital yakınlaştırmayla çekilen fotoğraflar birtakım sorunları beraberinde getiriyorlar (bulanıklık gibi). Dijital yakınlaştırmayı kullanmak yerine fotoğrafı geniş açıyla çekin ve daha sonra bilgisayar üzerinden istediğiniz alanı kırpın.

7. Flaş kullanın

Eğer fotoğraf çekimi için yeterli bir ışık seviyesinin bulunmadığı bir ortamdaysanız flaşı devreye sokun. Her ne kadar fotoğraf makinelerindeki dâhili flaş fotoğraf çekimlerinde odaklanılan nesnenin detaylarını kaybetse de, karanlık ortamda fotoğraf çekmek için kullanılabiliyor.

8. Zamanlayıcı kullanın

Makineniz ister kompakt ister DSLR olsun, fotoğrafı çeken kişi olarak karede de yer almak istiyorsanız mutlaka makinenizin zamanlayıcı (timer) özelliğini kullanın. Zamanlayıcı bunun yanı sıra insan fotoğraf çekimlerinde de objektife odaklanılmasını sağlar. Keza 10 saniye olarak makinenizi ayarladığınızda fotoğraftaki kişiler doğrudan lense odaklanır ve böylece fotoğraf karesinde farklı yönlere bakılma problemi de ortadan kalkar.

CvyoFaz.jpg


9. Kırmızı göz engelleme sistemini açın

Fotoğrafların korkulu rüyalarından biri de kırmızı göz sorunlarıdır. Her ne kadar belirli ücretsiz yazılımlarla bu problem fotoğrafları bilgisayara attıktan sonra düzeltilebiliyor olsa da, olaya yerinde müdahale edin; yani fotoğraf çekimi sırasında –makinenizde mevcutsa– kırmızı göz engelleme sistemini açık olarak tutun. Böylece çekeceğiniz her fotoğrafı sonradan düzeltmemiş olacaksınız.

10. En düşük ISO'yu kullanın

Ortamdaki ışık yeterli gelmediğinde makinenizdeki ISO –yazılımsal ışık– seçeneğini devreye sokabilirsiniz. Flaş kullanmak istemiyorsanız bu ayarı düzgün olarak yaptığınızda fotoğraflarınızda kalite düşmeden verimli sonuçlar elde edebilirsiniz. Ortamda doğru ISO ayarını yaptıktan sonra çekimlere başlayın ve fotoğraflarda herhangi bir bozulma gördüğünüzde ISO değerini kademe kademe aşağıya doğru çekin. Ancak fotoğraf makinenizi mümkün olduğunca düşük ISO ayarında tutmaya çalışın. ISO'yu ne kadar yükseltirseniz, fotoğraflarınızın kalitesi de o kadar düşer. Bazı üst seviye fotoğraf makinelerinde yüksek ISO fotoğraflarda bozulmayı göstermiyor. Eğer yüksek ISO performanslı bir fotoğraf makineniz varsa ISO'yu ideal seviyede tutup fotoğraflarınızda kalite problemi olmadan çekimler yapabilirsiniz.


11. Yakın çekimlerde makro modunu aktif edin


Eğer fotoğraflayacağınız nesneye olabildiğince yakınlaşmak istiyorsanız, yani kadraja tamamen konuyu sığdıracaksanız makro modunu kullanmanızda yarar var. Artık kompakt fotoğraf makinelerinin birçoğunda yer alan bu mod sayesinde fotoğraflarınızda daha etkin sonuçlar elde edebilirsiniz. DSLR kullanıcılarının makro çekimler için özel olarak hazırlanan lenslerden satın alması gerektiğini de ekleyelim.

12. Fotoğrafta çevre unsuruna dikkat edin

Çekim sırasında dikkat edilmesi ve özellikle üzerinde durulması gereken diğer bir konu da fotoğraflarda çevre unsuru. Odaklanarak fotoğraflayacağınız nesne tek başına hiçbir anlam ifade etmeyebilir, fakat çevredeki unsurlarla beraber konunuzu kadraja sığdırdığınızda ortaya dikkat çekici sonuçlar çıkabilir. Yani fotoğraftaki konunuzu çevreyle harmanlayıp daha anlamlı bir hâle getirin.

13. Beyaz dengesini ayarlayın

Hem kompakt hem de profesyonel fotoğraf makinelerinde beyaz dengesi ayarı bulunuyor. Bu ayar sayesinde fotoğrafları daha efektif bir hâle getirebilirsiniz. Beyaz dengesi kısmında günışığı, bulut, floresan, güneş ve gölge gibi birçok seçenek sunulur. Fotoğraf çekeceğiniz ortama göre bunu kolayca ayarlayabilirsiniz. Tabii ayarın otomatik olarak fotoğraf makinesi tarafından yapılması da sağlanabiliyor.

14. Hangi fotoğraflar dik çekilmeli?

Fotoğrafları hep yatay olarak çekmek yerine makineyi dikey olarak konumlandırıp çekimler yapmayı da deneyebilirsiniz. Eğer bir binayı konu alıyorsanız ve fotoğrafta binanın uzunluğunu göstermek istiyorsanız, çekimi dik yapabilirsiniz. Bu sayede binanın boyunu daha kolay anlatabilirsiniz. Ayrıca bu sayede yatay çekimlerden sıkılan birçok kişinin dikkatini çekebilirsiniz.

15. Portre fotoğraflarında göze odaklanın

Portre fotoğrafları çekerken odaklanılması gereken kısım gözlerdir. Keza gözler net çıkmadığında fotoğrafta doğrudan göze çarpar. Ancak gözlere odaklanılarak çekilen portre fotoğraflarında yüz de net çıkar ve genel olarak fotoğrafta keskin sonuçlar elde edilmiş olur.

AHIWdGP.jpg


16. Panorama çekimlerinde makineyi dik konumlandırın

Panorama fotoğrafları çekerken makinenizi tripod üzerinde mutlaka dikey olarak konumlandırın. Her ne kadar bu sebepten dolayı daha fazla fotoğraf çekmeniz gerekse de, fotoğrafların kenarlarında birleştirme işlemi sırasında daha az bozulma yaşanır. Böylece yatay olarak çekilmiş panorama fotoğraflara oranla daha yüksek kalite ve verim elde edilebiliyor.

17. Çektiğiniz fotoğrafları kontrol edin

Eğer önemli bir fotoğraf çekiyor, keskin ve net bir fotoğraf olmasını istiyorsanız mutlaka fotoğraf çekimi yaptıktan sonra yakınlaştırma düğmesine basarak fotoğrafın en ince ayrıntısına kadar görüntüleyin. Eğer makinenizin LCD ekranı üzerinde fotoğrafa olabildiğince yakınlaştığınızda herhangi bir netlik sorunu görüyorsanız çekimi tekrarlayabilirsiniz. Eğer tekrar fotoğraflayamayacağınız bir nesne çekiyorsanız o halde daha dikkatli davranmanızda yarar var.


18. Odak noktasını kadrajın sağ ya da soluna alın


Odakladığınız nesneyi kadrajın tam ortasına almak yerine sağ ya da sol tarafa konumlandırarak çekimi gerçekleştirin. Böylece odaklandığınız nesne haricinde fotoğrafta sağda veya solda nesneler olacaktır. Öte yandan bu çekim tekniği sayesinde daha doğal bir fotoğraf elde edilebiliyor.

19. Birden çok kareyle başarı şansınızı artırın

Güzel bir kare yakaladığınızı düşündüğünüzde, deklanşöre yalnızca bir kez basmakla yetinmeyin. Mümkünse aynı kareyi birden çok kez çekmeye çalışın. Bu çekimler arasında zaman bulabilirseniz makinenizin bazı ayarlarını değiştirerek çekimi tekrarlamayı deneyebilirsiniz.

20. Göz kırpmaları önleyin

Eğer objektifinizi bir grubun bulunduğu alana doğru doğrultursanız, çekim sonrasında büyük bir ihtimalle bazı kişilerin gözlerinin kapalı çıktığını görürsünüz. Bunu önlemek için kolay bir yöntem var. Öncelikle fotoğrafını çekeceğiniz kişilerin dizilmesini sağladıktan sonra gözlerini kapatmalarını isteyin. Herkes gözünü kapattıktan sonra üçe kadar sayıp gözlerini açmalarını sağlayın ve dördüncü saniyede de fotoğrafınızı çekin. Böylece grup fotoğrafları çekerken gözler kapalı kalmayacaktır.

 
takipçi satın al
Uwell Elektronik Sigara
vozol
instagram takipçi hilesi
takipçi satın al
tiktok takipçi hilesi
Geri
Üst