EŞ - ÜRÜN EĞRİSİ nedir ?

sensiz olmaz

Kayıtlı Üye
Sabit bir üretim miktarını meydana getiren iki üretim faktörünün çeşitli bileşimlerini gösterir. Bu eğrilere, talepteki kayıtsızlık eğrilerinin üretim alanındaki benzerleridir demek mümkündür.
Emek ve sermayeyi iki üretim faktörü olarak kabul edersek, bu faktörlerin bütün muhtemel bileşimleriyle, aynı eğri üzerinde kalındıkça, daima aynı üretim miktarı elde edilir. Sermaye ve emekten birini azaltıp değerini çoğaltmak üretim miktarını değiştirmez.





ŞEKİL: 56. — Eş Örün Eğrileri.

56 No'lu şekildeki her eğri, belirli bir üretim miktarını göstermektedir. Eğrinin bütünüyle sağa kayması, daha yüksek bir miktarı belirtmektedir. Mesela ilk eğride 30 ünitelik, ikincisinde 40 ve üçüncüsünde ise 50 ünitelik üretim miktarları elde edilmektedir.

Eş-ürün eğrilerinin ilk özelliği, birbirlerini kesmemeleridir. Zira, kesişmeleri halinde, iki üretim faktörünün belirli bileşimiyle farklı iki üretim miktarının ortaya çıkmasını kabul etmek gerekir ki, imkansızdır.

Eş-Ürün eğrileri, aynı zamanda içbükeydirler. Bu özelliğin sebebi, üretim faktörleri arasındaki ikamenin tam olmamasıdır. Bu ikame imkanı zayıfladıkça eğrilerin çukurluğu artar.



Üretim faktörlerinin ikame oranları sabit olması halinde, eş - ürün eğrileri köşeli duruma girer. Burada, bir istihsal artışını sağlamak için her iki faktörün aynı oranda artması gerekir. Buna karşılık, ikame imkanı tam ise, eğri doğru biçimini alır. Yani, aynı üretim miktarını elde etmek için, bir faktörü bir ünite azaltır ve diğer faktörden bir ünite artırırsak ikame imkanı tam dernektir. 58 Nolu şekilde durumu rahatlıkla izlemek mümkündür:



Almancası : Isoquanten.

Fransızcası : isoouante.

İngilizcesi : Isoquant.

(Bk; Eş-marjinal Fayda Kanunu, eş-maliyet eğrileri).
 
takipçi satın al
Uwell Elektronik Sigara
instagram takipçi hilesi
takipçi satın al
tiktok takipçi hilesi
Geri
Üst