Genç Erkekler Dikkat

sensiz olmaz

Kayıtlı Üye
Genç erkekler bu hastalığa dikkat!
Behçet hastalığının görülme sıklığının en yüksek olduğu bölgenin Türkiye olduğu ve her bin kişiden 1-4'ünde Behçet hastalığı olduğunun saptandığı belirtildi. Hastalık genç erkeklerde daha ağır seyrediyor.
0Sitene Ekle

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı Öğretim*** Üyesi ve Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr.*** İhsan Ertenli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Behçet hastalığının 1937 yılında*** Hulusi Behçet tarafından tanımlanmış olan, nedeni bilinmeyen iltihaplı bir*** hastalık olduğunu belirtti.



Hastalığın belirgin özelliklerinin ağız içi ve genital bölgede*** tekrarlayan ülserler, ciltte kırmızı, ağrılı şişlikler, sivilceler ve gözde*** kızarıklık ve bulanık görmeye yol açan atakları olduğunu ifade eden Ertenli,*** hastalığın diğer organ sistemlerini de tutabileceğini, bunlar arasında eklem,*** toplardamar ve atardamarlar, beyin ve bağırsak tutulumunun yer aldığını kaydetti.

Behçet hastalığının dünyada her yerde aynı sıklıkta görülmediğine*** dikkati çeken Ertenli, şöyle devam etti:

''Hastalığın görülme sıklığının en yüksek olduğu bölge ülkemizdir ve*** her bin kişiden 1-4'ünde Behçet hastalığı olduğu saptanmıştır. Akdeniz'in*** doğusunda yer alan ülkelerde, Ortadoğu'da sık görülür. Bu bölgeden başlayarak,*** Kore, Çin ve Japonya'ya kadar uzanan hat boyunca da Behçet hastalığının sık*** görüldüğü bilinmektedir. Bu coğrafi dağılım, tarihi İpek Yolu üzerine denk*** geldiği için, Behçet hastalığını İpek Yolu hastalığı olarak isimlendiren*** araştırmacılar da vardır.

***Hastalığın dağılımındaki bu özelliğin iklim ya da bir başka coğrafi*** nedenden daha çok, bu bölgede yaşayan insanlarda belirli doku grubu*** antijenlerinin görülme sıklığı ile ilişkili olduğu düşünülmektedir''

***Genç erkeklerde daha ağır seyrediyor

***Hastalığın erkek ve kadınları benzer sıklıkta etkilediğini*** ancak*** hastalığın seyrinin erkeklerde belirgin olarak daha ağır olduğunu ifade eden*** Ertenli, ''Genç yaşta, genellikle 20 ila 30 yaşları arasında başlar. Tekrarlayan*** ağız yaraları en sık başlangıç bulgusudur. Hastalık bulguları yaşlanma ile sönme*** eğilimindedir''dedi.

***Behçet hastalığının*** özellikle hastalığı genç yaşta başlayan*** erkeklerde ciddi seyretme potansiyeline sahip olduğuna işaret eden Ertenli,*** kadınlarda genellikle kalıcı hasar oluşturmayan, tekrarlayıcı deri ve eklem*** bulguları ile seyrederken genç erkeklerde göz ve damar tutulumu gelişme riskinin*** yüksek olduğunu kaydetti.

***Göz tutulumu meydana getiriyor

***Hastaların yaklaşık yarısında oluşan göz tutulumunun en önemli*** özürlülük nedeni olduğuna ve başta erkek hastalar olmak üzere yüzde*** 25 oranında*** ciddi görme kaybı ile sonlanacağına dikkati çeken Ertenli, şöyle devam etti:

***''Göz tutulumu Behçet hastalığının en önemli organ tutulumlarından*** biridir. Hastalığın seyri boyunca hastaların yüzde*** 30-70'inde ortaya çıkar. Göz*** tutulumu genellikle hastalığın ilk yıllarında görülür ve erkeklerde kadınlara*** göre daha sıktır.

***Behçet Hastalığında göz tutulumu değişik şekillerde karşımıza çıkar.*** Anterior ve posterior üveit, hipopiyonlu iridosiklit, retinal vaskülit temel göz*** tutulum şekilleridir. Uzun dönemde tekrarlayan ataklar sonucu şineşiler, sekonder*** glokom ve katarakt gelişimi görülebilir. Kalıcı görme kayıpları ve körlük*** gelişebilir.''

***Atak tedavisinde, topikal tedavi olarak steroidli damlalar ve*** midriatikler, gerekirse intraoküler steroid enjeksiyonlarıyla birlikte atağın*** ağırlığına göre sistemik tedavi verilebileceğini belirten Ertenli, erken tanı ve*** tedavinin hastalığın istenmeyen sonuçlarını önlemede çok önemli olduğunu*** vurguladı.
 
takipçi satın al
Uwell Elektronik Sigara
instagram takipçi hilesi
takipçi satın al
tiktok takipçi hilesi
Geri
Üst