Salvo
Kayıtlı Üye
Eski Yunan ve Romalılar döneminden beri sofraları süsleyen
sebze olmadığı halde birçok yemekle salatalara çeşni vermesi için yaprakları katılan Maydanoz
Maydanozgiller'in örnek bitkisidir. Anayurdu Akdeniz havzası olan
dünyada ve ülkemizde yaygın şekilde yetiştirilen maydanoz
ikiyıllık otsu bir bitkidir.
Birinci yılında 30-40 cm. kadar boylanabilen bitki
bol yapraklı bir rozet oluşturur. İkinci yılında gövdeleri oluşarak bunların aralarından 80-100 cm. kadar uzayan saplarının ucunda
şemsiye biçiminde baş oluşturan ufak
sarı renkli pek çok çiçek açar.
Maydanozun gövdesi ve sapları yuvarlak kesitli
içi dolu ve hoş kokuludur. Yaprakları çok parçalı
üzeri koyu yeşil ve altı daha açık yeşil renkli olur. Bitkinin ikinci yılında olgunlaşan çiçeklerinden meydana gelen minik tohumları
esmer renkli ve orak biçimlidir. Maydanozun yaprakları çiğ olarak yenildiği gibi bazı yemeklere tencere ocaktan indirilmeden önce son dakikada eklenerek ve salatalara da katılarak bolca tüketilir.
BESİN DEĞERLERİ
100 gr. taze maydanozun içerdiği önemli besin değerleri şunlardır: 34 kalori; 7
7 mgr. demir; 760 mgr. potasyum; 200 mg. kalsiyum. 4.040 mcgr. A vitamini kaynağı betakaroten: 10 mgr. folik asit ve 190 mgr. C vitamini.
SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
Yukarıda sayılan bazıları çok önemli besin değerlerinin yanı sıra;
o Maydanoz güçlü bir idrar
balgam ve safra söktürücüdür: Günde yalnızca 25 gramlık maydanoz alımı
bedendeki aşırı sıvı birikimlerini yok eder. (Ama
ödemlerin nedeni konusunda uzman doktorlara başvurulmalıdır.) Bu işleviyle maydanoz gut hastalığı tedavisi ile böbreklerin yavaş çalışmasının hızlandırmaya yardımcı olur. Maydanoz
C vitamini ile A vitamini kaynağı betakaroten gibi antioksidan maddeler yönünden çok zengindir. Bu nedenle maydanozu bolca tüketen kişilerin kanser
kalp hastalıkları ve katarakta yakalanma; felç olma rizikosu azalmaktadır.
o Maydanoz
içerdiği yüksek orandaki demir
folik asit ve C vitamini ile kansızlığı önler
bedeni güçlendirici etkiler yapar.
o Maydanoz çok zengin ve doğal bir kalsiyum kaynağıdır.
o Ayrıca maydanozun
sağlığa yararlı su etkileri de vardır: Kadınların aybaşı ağlarını azaltır
aybaşı dönemini düzene sokar. İştahı açıp sindirimi kolaylaştırır. Mide ve bağırsaklardaki aşırı gazı söktürür. Karın ağrılarını hafifletir. Soluğun kötü kokusunu yok eder. Grip hastalığının atlatılmasına yardımcı olur. Afrodizyak (cinsel gücü artırıcı) etkileri olduğu da ileri sürülmektedir.
Bütün bu çok yararlı etkileri sağlamak üzere körpe maydanozların gündelik diyetimize katılması ve günde 25 gr. alınması yeterli olur.
Dikkat: Maydanoz dölyatağını (rahmi) uyardığından
gebelikte aşırı miktarda alınmamalıdır.
BİTKİSİNİN ÜRETİLMESİ
Maydanoz bitkisi tohumlarıyla çoğaltılır. Bu tohumların taze olmaları gerekir. Bahçemizde derince kazılan ve düzeltilen yerlerine bu tohumlar
ilkbaharda havalar ısındığında
günün öğle saatlerinde serpilerek ve üzerleri ince toprakla örtülerek ya da daha iyisi 15-20 cm. aralıklarla birkaç tohum bir arada olmak üzere
1-1
5 cm. derinliğe elle dikilir.
Tohumların çabuk çimlenmesi için bir gün önce
geceden suya yatırılması yararlı olur. Toprağa ekilmiş tohumların açgözlü karıncalar tarafından devşirilmemesi için süzgeçle sıkça sulanmaları ve çimlenme başlayıncaya dek toprağın ıslak kalması da doğru olur.
BİTKİSİNİN YETİŞTİRİLMESİ
İklim isteği: Aslında Akdeniz havzasının bitkisi olan maydanoz
dünyada ılıman iklimli bütün bölgelerde yetiştirilmektedir. Maydanoz bitkisi
güneşli ve özellikle yarı gölge yerleri çok sever. Balkonlarda kutu biçimindeki saksılarda bile yetiştirilebilir.
Sulama: Maydanoz
suyu çok seven bir bitkidir. Toprağı sürekli olarak nemli tutulursa bitki çok iyi gelişir
yaprakları iri ve canlı olur. Sulama yetersiz kalırsa bitki bodurlaşır
yaprakları ufalır ve sararır.
Gübreleme: Maydanoz bitkisine yılda bir -iki kez iyi yanmış çiftlik gübresi verilmesi ya da kompoze fenni gübre serpilmesi yararlı olur.
Hasat (Derim): Maydanoz bitkisinin yaprakları
tohumlarının ekiminden iki ay kadar sonra
irileştikçe saplarıyla birlikte koparılarak hasat edilir. Ancak her seferinde bitkinin üzerinde birkaç yaprak bırakılarak bitkinin canlılığı ve sürekliliği sağlanır. Maydanozun ikinci yılında uzayan çiçek sapları koparılıp atılırken aynı yerde
yeni bitkilerin üremesi için birkaç çiçek şemsiyesi bırakılıp ongunlaşmasına olanak tanınır.
Birinci yılında 30-40 cm. kadar boylanabilen bitki
Maydanozun gövdesi ve sapları yuvarlak kesitli
BESİN DEĞERLERİ
100 gr. taze maydanozun içerdiği önemli besin değerleri şunlardır: 34 kalori; 7
SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
Yukarıda sayılan bazıları çok önemli besin değerlerinin yanı sıra;
o Maydanoz güçlü bir idrar
o Maydanoz
o Maydanoz çok zengin ve doğal bir kalsiyum kaynağıdır.
o Ayrıca maydanozun
Bütün bu çok yararlı etkileri sağlamak üzere körpe maydanozların gündelik diyetimize katılması ve günde 25 gr. alınması yeterli olur.
Dikkat: Maydanoz dölyatağını (rahmi) uyardığından
BİTKİSİNİN ÜRETİLMESİ
Maydanoz bitkisi tohumlarıyla çoğaltılır. Bu tohumların taze olmaları gerekir. Bahçemizde derince kazılan ve düzeltilen yerlerine bu tohumlar
Tohumların çabuk çimlenmesi için bir gün önce
BİTKİSİNİN YETİŞTİRİLMESİ
İklim isteği: Aslında Akdeniz havzasının bitkisi olan maydanoz
Sulama: Maydanoz
Gübreleme: Maydanoz bitkisine yılda bir -iki kez iyi yanmış çiftlik gübresi verilmesi ya da kompoze fenni gübre serpilmesi yararlı olur.
Hasat (Derim): Maydanoz bitkisinin yaprakları