Game of Thrones’u sevmemizin 4 nedeni

Heulwen

Kayıtlı Üye
Game of Thrones’u sevmemizin 4 nedeni

Roots, Dallas, Uzay Yolu, Seinfeld, 24, Homeland, Orange is the New Black, bunların hepsi yayınlandıkları dönemlere damgalarını vuran, dönemin “zeitgeist”ına (çağa, döneme uygun düşünce ve duygu biçimi) uygun popüler dizilerdir.
Bu örnekleri devam ettirmek için yaşadığımız dönemin zeitgeist’ına en uygun olan dizinin bugün “Game of Thrones” olduğunu söylemek mümkün.

“Milenyal kuşak” (dijital dünyaya doğan ve onun içinde büyüyen kuşak) için Game of Thrones’u izlemek bir tür ritüel haline gelmiş durumda. Bu yüzden bizler (pop kültür düşünürleri) bu diziyi biraz anlayabilirsek, neden bu kadar popüler olduğunu sorgulayabilirsek, dönemimize damgasını vuran kuşağı da daha iyi anlamaya başlayabiliriz. İşte dizinin bu kadar çok popüler olmasının nedenleri:



1-
Diziden çıkarılabilecek ilk ve net sonuç, izleyenlerin bugünkü hayatlarından, modern yaşamın getirdiklerinden hiç de mutlu olmadıklarıdır. Anladığım kadarıyla milenyum kuşağına damgasını vuran ilk özellik, onların mutsuz olmaları ve alternatif yaşamlar kurarak bugünkü gerçeklikten kaçma yolları bulmaya önem vermeleri. Dizi de “alternatif gerçekliğin” detaylarına önem vererek kendi hayal dünyasını, izleyiciler açısından mümkün olduğunca “gerçek” yaparak başarıya ulaşıyor.



2-
İzleyici diziyi bir defa seyretmeye başlayınca kurulan o alternatif “gerçeklik”, sizi tamamen içine çekiyor. O gerçekliği yaşayan karakterlerin hepsinin üzerinde hayli çalışılmış, hepsine karmaşık duygular yüklenmiş ve gerektiğinde detay sayılabilecek ama hayatın işleyişinde bizler açısından önemli olabilecek gelişmeler sakin bir anlatımla verilmiş.



3-
Dizide sürpriz unsuru sürekli gündemde tutuluyor. Siz tam “Bu karaktere alıştım, artık hep böyle davranır” demeye başladığınızda o karakter gerçek yaşamda daima aykırı bir davranışla sizi şaşırtabiliyor ve heyecanlı gelişmelere yol açabiliyor. Siz de bütün bu yeni gelişmelerin beklentilerinize uygun biçimde nasıl çözümleneceğini görmek, açıkçası umduğunuzu bulabilmek için diziyi tutkuyla izlemeye başlıyorsunuz.
Bu karakterlere ve dizinin konusuna birden fazla anlamlar yüklemek, son dönemde tutan dizilerin hepsinde var. 24 veya Homeland gibi konusu ulusal güvenlik üzerine olan dizileri düşünün. Siz tam, “İşler çözülüyor” derken birden öyle bir gelişme oluyor ki işler yeniden karışıyor ver siz, “Bakalım bunlar nasıl çözüme ulaşacak?” diye diziye daha fazla bağlanıyorsunuz. Bütün bu yeni senaryo teknikleri, modern dizilerin izlenmesini çok daha karmaşık ve zor hale getirdi. Ama bir defa dikkatle izlemeye başladığınızda da diziden kopmanızı imkânsız kıldı. İşin bu yönü, yani modern dizilerin aslında biz izleyicileri daha akıllı yaptığı ve beyinlerimizi daha iyi çalıştırdığı, Steven Johnson’un “Everything Bad is Good for You” adlı kitabında güzel biçimde anlatıldı.



4-
Dizinin dikkatle kurgulanan “alternatif gerçekliği” içinde yaşayan karakterler arasında, gündelik yaşamımızda önemli olabilecek seks, ilişkiler ve hazlar hiç ihmal edilmiyor. Senaryoda özellikle önem verilen kadın karakterlerle bu ilişkiler heyecanı sürekli kılacak şekilde sürekli tırmandırılıyor. (Bu yüzden internet dünyasında ciddi miktarda Game of Thrones *****su da dolaşmaktadır.)
Yani anlayacağınız, dizinin bu kadar tutmasının temel nedeni, çağımızda yaygın olan mutsuzluk ve hayatımızdan memnun olmama duygusuna çare arayışıdır. İnsanlar sürekli, “Keşke bugünkü hayatımızdan farklı yaşamımız olabilseydi” düşüncesiyle yaşıyor. Bir dönemde Star Wars filmlerinin, Uzay Yolu gibi dizilerin tatmin ettiği bu duyguları artık Game of Thrones dizisi yerine getiriyor. Tatmin ederken de çok katmanlılığı, deney zenginliğini hiç ihmal etmiyor. Bütün bunlar da zaten bir dizinin başarılı olması için gereken temel özellikler.
 
takipçi satın al
Uwell Elektronik Sigara
instagram takipçi hilesi
takipçi satın al
tiktok takipçi hilesi
Geri
Üst