Köpeklere Aşı Nasıl Yapılır?

sensiz olmaz

Kayıtlı Üye

Aşı, köpeklerin bakımında ve sağlığında oldukça önemli bir yere sahiptir. Köpeklerin yaşamlarını sağlıklı bir şekilde geçirebilmeleri ve hastalıklardan korunabilmeleri için birbirinden farklı aşı türleri bulunmaktadır. Aşı, birçok hastalığın köpekte görülmeden yok edilmesini sağlamaktadır.

Özellikle yavru köpekler için aşılama çok önemlidir. Küçük yaşlarda aşıları ihmal edilmeyen köpeklerin büyüdüklerinde herhangi bir hastalıkla karşılaşma riski çok azalmaktadır. Ölümcül ve viral hastalıklardan korunmak için yavru köpeklere aşı yapılmaktadır. Viral hastalıkların tedavisi olmadığı için bu tip aşıların ihmal edilmemesi gerekmektedir.

Yavru köpeklerin bağışıklık sistemi aşı ile gelişmektedir. Aşı olmayan bir yavru köpek, bağışıklık sistemini tam olarak geliştiremediği için özellikle viral hastalıklar karşısında çok zor günler geçirebilir. Aşılar sağlıklı köpekler için uygulanmaktadır. Bununla birlikte köpeğin aşısının yapılmadan önce mutlaka parazit kontrolünün yapılması gerekmektedir. Parazit tedavisi yapılmayan köpeklere uygulanan aşılar olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir.

Yavru köpeklerin aşılamalarına 6-8 haftalıkken başlanabilir. Köpeğin vücudundaki antikorun belirli düzeylere çıkmasından sonra karma aşının 2. kısmı uygulanmaktadır. Antikor seviyesinin 21 gün sonra belirli seviyelere çıktığı bilinmektedir.

Köpeklerin kuduz aşısı 12 haftalık olmadan önce yapılmalıdır. Kuduz aşısı yapılan köpeğin 3 aylık olmasının ardından karma aşısı uygulanabilir. Köpeğin üst solunum yollarını güçlendirmek için 2. dozdan 21 gün sonra 3. doz uygulanabilir. Bu aşamadan sonra köpeklerin yıllık aşı tekrarları yapılmalıdır.

Aşının ardından köpeklerde ateş görülebilmektedir. Bu durum aşının köpek vücudunda meydana gelen fizyolojik bir etkidir ve normal kabul edilir. Ateşin uzun sürmesi ve durumun ciddileşmesinde ise bir veterinere başvurulmalıdır.

Aşıların yapıldığı ortam ve yer oldukça önemlidir. Köpek aşısının tarihinin geçmemeiş olmasına dikkat edilmelidir. Bununla birlikte aşının soğuk ortamlarda saklanması gerekmektedir. Aşıların buz kalıpları içerisinde taşınması oldukça önemlidir.

Aşısı tamamlanan bir köpek, her ne kadar sağlıklı bir yapıya kavuşsa da köpeğinizi dışarıya bırakmamaya özen gösterin. Sokak köpekleri ile köpeğinizin temas etmemesi sağlayın. Aşılar, her ne kadar hastalıklara karşı korusa da hastalığın ortadan kalkma ihtimali %100 değildir. Köpeğinizin, başka köpeklerin dışkılarıyla temas kurmasını engelleyin. Bu sayede aşıdan tam olarak verim alabilirsiniz.
 
takipçi satın al
Uwell Elektronik Sigara
instagram takipçi hilesi
takipçi satın al
tiktok takipçi hilesi
Geri
Üst