ÖSS Hakkındaki Genel Bilgiler Burada !

PReѧ

Kayıtlı Üye
Milyonlarca öğrencinin hayalini hep ÖSS sınavını kazanıp, güzel bir üniversiteye kayıt yaptırmak süsler. İşte gençlerin kaderini belirleyen ÖSS sınavı hakkındaki herşey burada...
YÜKSEKÖĞRETİME ÖĞRENCİ SEÇME SINAVI (ÖSS)

YÜKSEKÖĞRETİME ÖĞRENCİ SEÇME SINAVI (ÖSS)
Yükseköğretim programlarına alınacak öğrencilerin seçimi ve tercihlerine göre yerleştirilmeleri Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından uygulanan ÖSS sınavı ve yerleştirme sistemi ile yapılır. Sistemin genel adı Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS)'dir. Bu sınav ve merkezi yerleştirme sisteminin genel amacı, yükseköğretim programlarına öğrenci seçmek ve yerleştirmektir. Bu sistemde, Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) ek olarak Yabancı Dil Sınavı (YDS)'da uygulanır. ÖSS'den ayrı bir günde yapılan bu sınava sadece dil puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarına girmek isteyen adaylar katılır. YDS sonuçlarının katılması ile hesaplanan ÖSS-DİL puanı, adayların yabancı dil ve edebiyatları, bu dillerin öğretmenlik programları, mütercim-tercümanlık ve turist rehberliği gibi bazı yükseköğretim programlarına yerleştirilmesinde kullanılır.
Ayrıca, 4702 sayılı Kanun uyarınca mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olacakların/olanların istedikleri takdirde, bitirdikleri programın devamı niteliğinde veya buna en yakın programların uygulandığı meslek yüksekokulları ile açıköğretim önlisans programlarına sınavsız olarak yerleştirilme işlemleri de ÖSYM tarafından yürütülmektedir.
Türk Silahlı Kuvvetleri ile Emniyet Teşkilatına bağlı yükseköğretim programlarına öğrenci alınması ile ilgili işlemler yasal açıdan ÖSYS sisteminin dışındadır. Bu programlara öğrenci alınması, ilgili kurumların özel kanunlarında gösterilen usullere göre yapılır. İlgilenen adaylar, bu programlara girmek için ÖSS'ye katılmalarının gerekip gerekmediğini söz konusu kurumlardan öğrenebilirler.
Sistemin genel adı Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS)'dir. Bu sınav ve merkezi yerleştirme sisteminin genel amacı, yükseköğretim programlarına öğrenci seçmek ve yerleştirmektir. Bu sistemde, Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) ek olarak Yabancı Dil Sınavı (YDS)'da uygulanır. ÖSS'den ayrı bir günde yapılan bu sınava sadece dil puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarına girmek isteyen adaylar katılır. YDS sonuçlarının katılması ile hesaplanan ÖSS-DİL puanı, adayların yabancı dil ve edebiyatları, bu dillerin öğretmenlik programları, mütercim-tercümanlık ve turist rehberliği gibi bazı yükseköğretim programlarına yerleştirilmesinde kullanılır.
Ayrıca, 4702 sayılı Kanun uyarınca mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olacakların/olanların istedikleri takdirde, bitirdikleri programın devamı niteliğinde veya buna en yakın programların uygulandığı meslek yüksekokulları ile açıköğretim önlisans programlarına sınavsız olarak yerleştirilme işlemleri de ÖSYM tarafından yürütülmektedir.
Türk Silahlı Kuvvetleri ile Emniyet Teşkilatına bağlı yükseköğretim programlarına öğrenci alınması ile ilgili işlemler yasal açıdan ÖSYS sisteminin dışındadır. Bu programlara öğrenci alınması, ilgili kurumların özel kanunlarında gösterilen usullere göre yapılır. İlgilenen adaylar, bu programlara girmek için ÖSS'ye katılmalarının gerekip gerekmediğini söz konusu kurumlardan öğrenebilirler.
ÖĞRENCİ SEÇME SINAVININ KAPSAMI
ÖSS'ye giren adaylara sözel ve sayısal bölümlerden oluşan bir test uygulanmaktadır. Sözel Bölüm olarak adlandırılan birinci bölümde, adayların Türkçe'yi kullanma güçleri ile sosyal bilimlerdeki temel kavram ve ilkelerle düşünme becerilerini yoklayan sorular bulunur.
Sayısal Bölüm olarak adlandırılan ikinci bölümde ise adayların matematiksel ilişkilerden yararlanma güçleri ile fen bilimlerindeki temel kavram ve ilkelerle düşünme becerilerini yoklayan sorular bulunur.
Öğrenci Seçme Sınavındaki sözel ve sayısal bölümlerde hangi alanlardan ne ağırlıkta soru sorulacağı aşağıdaki Tablo'da gösterilmiştir. Bu tabloyu incelemeniz sınava hazırlanırken size yardımcı olabilir.
ÖSS Bölümleri ve Bu Bölümlerin ÖSS İçindeki Payları
BölümKonu AlanıSoru Sayısı Bakımından Yaklaşık PaySözelTürkçe%25Tarih%10Coğrafya%9Felsefe%6SayısalMatematik%25Fizik%10Kimya%8Biyoloji%7
Test sorularının tümü sınavda adaylara bir soru kitapçığı halinde verilir ve adaylar bütün soruların cevaplarını, kendilerine soru kitapçığından ayrı olarak verilen cevap kağıdına işaretlerler.

ÖSS'YE KİMLER BAŞVURABİLİR?
Türkiye Cumhuriyeti veya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) uyruklu olanlardan durumları aşağıdaki bentlerden birine uyanlar ÖSS'ye (Sınavsız Geçiş dahil) başvurabilirler:
  • ÖSS Sınavının yapılacağı öğretim yılında ortaöğretim kurumlarından (lise veya dengi okullar, açıköğretim lisesi) mezun olabilecek durumda bulunan öğrenciler,
  • Ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında beklemeli durumda bulunanlar,
  • Ortaöğretim kurumlarının dışarıdan bitirme sınavlarına girenler,
  • Ortaöğretim kurumlarından mezun olanlar,
  • Ortaöğrenimlerini yabancı ülkelerde yapanlardan durumları yukarıdaki bentlerden birine uyanlar.
Ayrıca durumları yukarıdaki bentlerden birine uyan yabancı uyruklu adaylar ve uyruksuzlar da başvurabilirler, ancak, bu adaylar ÖSS sonuçları ile Türkiye ve KKTC üniversitelerine yerleştirilemezler.
ÖSS'YE BAŞVURMA BELGESİ NEREDEN ALINIR?

ÖSS'ye başvurmak isteyen adaylardan diplomalarını ÖSS Sınavının yapılacağı öğretim yılında alacak olanlar, kayıtlı bulundukları okul müdürlüklerinden alacaklardır. Daha önceki yıllarda mezun olanlar ise herhangi bir lise veya dengi okul müdürlüğünden ya da ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticiliklerinden, ÖSYM'nin belirlediği bedeli (2003 yılı için 3,500,000 TL) ödeyerek ÖSS Kılavuzu ve Başvurma Belgesini alabilirler.
ÖSS'ye başvurmak isteyen adaylar, Başvurma Belgesini doldurduktan sonra, bu belgeleri aldıkları okul müdürlüğüne veya ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticiliğine teslim edeceklerdir.

BAŞVURMA BELGENİZİ NEREYE VE NASIL TESLİM EDECEKSİNİZ?
Başvurma Belgenizi doldurup, sınav veya sınavsız geçişe ait başvuru ücretinizi ÖSYM'nin belirteceği banka hesabına yatırdıktan sonra, ÖSS'ye başvurmak için gerekli bütün hazırlıklarınızı tamamlanmış olursunuz.
Mezun olabilecek durumda bulunanlar, beklemeli öğrenciler ve okul dışından bitirme sınavına girmek üzere bir okulda kaydı bulunan adaylar, Başvurma Belgesi ve Banka Dekontunu, kendi okullarına; mezun durumda bulunan adaylar ise bu belgeleri, belgeleri aldıkları lise veya dengi okul müdürlüklerine ya da ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticiliklerine onaylatarak teslim etmek zorundadırlar.
Süresi içinde gönderilmiş olsa bile yurtiçinden posta ile gönderilen Başvurma Belgeleri işleme konmaz; elden ÖSYM'ye teslim edilmek istenen belgeler kabul edilmez.
BAŞVURULAR HANGİ DURUMLARDA GEÇERSİZ SAYILIR?
ÖSS'ye başvurular aşağıdaki durumlarda geçersiz sayılır ve belgeler işleme alınmaz.
  • T.C. Kimlik Numarası, Başvurma Belgesine doğru yazılıp kodlanmamışsa,
  • Aday Bilgi Formu kısmında istenen bilgiler tam olarak kurşunkalemle yazılıp kodlanmamışsa,
  • Başvurma Belgesinin çeşitli kısımlarına yazılan kimlikle ilgili bilgilerde eksiklik ya da tutarsızlık varsa,
  • Kayıt Kartının arka yüzünde ayrılan yere açık adres yazılmamışsa,
  • Başvurma Belgesi aday tarafından imzalanmamışsa,
  • Kayıt Kartına, son altı ay içinde başı açık, adayı kolaylıkla tanıtabilecek şekilde çekilmiş bir fotoğraf yapıştırılmamışsa,
  • Sınav veya sınavsız geçişe ait başvuru ücretinin yatırıldığına dair Banka Dekontu eksikse,
  • Kayıt Kartı üzerinde belirtilen "onay" yaptırılmamışsa,
  • Başvurma Belgesi bir lise veya dengi okul müdürlüğüne ya da ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticiliğine teslim edilmeyip yurtiçinden ÖSYM'ye postayla gönderilmişse,
  • Başvurma Belgesi başvurma için tanınan süre içinde teslim edilmemişse,
  • Birden fazla Başvurma Belgesi teslim edilmişse, geçersiz sayılır.
DİKKAT: Dolduruluşunda bir eksiklik ya da kural dışı bir durum görülmeyen belgeler işleme konur. Ancak, Başvurma Belgesinde aday tarafından yazılan veya kodlanan bilgilerin gerçeğe uygun ve yanlışsız olmasından aday sorumludur. Eksik ya da yanlış bilgilerden adayların yararına doğacak sonuçlar geçersiz sayılır, zararına olacak sonuçlar düzeltilmez. Adayın, yazdığı ve kodladığı bilgilerdeki eksik ve yanlışlardan doğacak sonuçlara itiraz etmeye hakkı yoktur.
Başvurma Belgesini lise veya dengi okul müdürlüğüne ya da ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticiliğine teslim ettikten sonra bir hata yapmış olduğunuzu fark ederseniz, elinizdeki Aday Fişini vererek Başvurma Belgesini banka dekontu ile birlikte geri alabilirsiniz. Bu durumda, eski belgenizi yırtıp yeni belgeyi hatasız olarak doldurunuz. Yeni belgenizi, dekontu da ekleyerek başvurma süresi sona ermeden önce teslim etmeniz gerekir.
KKTC uyruklu, yabancı uyruklu ve uyruksuzlar banka dekontunun üzerinde yazılı olan T.C. Kimlik Numarası yerine kullanılacak olan numarayı çizerek yeni alınan ÖSS Başvurma Belgesinin Aday Bilgi Formu, Kayıt Kartı ve Aday Fişinde basılı olan ve 23 ile başlayan 10 basamaklı Belge Numarasını, başına 0 (sıfır) koymak suretiyle yazacaklardır. Başvurma Belgenizin ÖSYM'ye gönderilip gönderilmediğini, belgelerinizi teslim ettiğiniz lise veya dengi okuldan ya da ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticiliğine asılacak ÖSS Başvurma Belgeleri Kayıt Formundan kontrol edebilirsiniz.
SINAVA GİRERKEN YANINIZDA BULUNDURMANIZ GEREKEN BELGELER
ÖSS SINAVA GİRİŞ VE KİMLİK BELGESİ: Bu belge sınava girecek her aday için bilgisayarca doldurulacak ve üzerinde adayın bilgisayarca basılmış fotoğrafı bulunacaktır. Belgenin üzerinde sınava gireceğiniz merkez, bina ve salon yazılı olacaktır. Bu belge sınava girerken tanınmanızı sağlayacağından yırtılmamış, üstündeki bilgiler okunaklı ve net bir görünümde olmalıdır.
(ÖSS Sınava Giriş ve Kimlik Belgesi olmayan veya bu belgenin fotokopyası veya faks metni ile sınava giden adaylar kesinlikle sınava alınmamaktadır.)
FOTOĞRAFLI VE ONAYLI ÖZEL KİMLİK BELGESİ:
Sınava girebilmeniz için ÖSS Sınava Giriş ve Kimlik Belgesinden başka, kimliğinizi açıkça gösteren fotoğraflı ve onaylı özel bir kimlik belgesi daha gerekmektedir. Nüfus cüzdanı, sürücü belgesi ve pasaport özel kimlik belgesi olarak kabul edilecek belgelerdir. Fotoğrafın üzerinde soğuk damga bulunan ve resmi bir kuruluştan alınan kimlik belgeleri de kabul edilebilir. Resmi bir kuruluştan alınmış olsa bile üzerinde soğuk damga bulunmayan kimlik belgeleri kabul edilmez. Kimlik belgesi üzerindeki fotoğrafınız eski yıllara ait ise bu kimlik belgesinin de geçerli olmayacağını göz önünde bulundurunuz. Nüfus cüzdanınızda fotoğraf yok ise, nüfus memurluğuna başvurarak nüfus cüzdanınıza yeni çekilmiş bir fotoğrafınızın yapıştırılıp onaylanmasını sağlayabilirsiniz. Daha önceki yıllarda sınavlara başvuran adaylara verilen kimlik kartları, özel kimlik belgesi olarak kullanılamaz.
 
BİR FOTOĞRAF:
Sınavda salon görevlileri, ÖSS Sınava Giriş ve Kimlik Belgenizdeki fotoğrafınızın sizi tanımada zorluk çıkardığı kanısına varabilirler. Bu durumda sınav görevlileri sizden, sizi kolaylıkla tanıtabilecek bir fotoğraf isteyebilirler. Bu amaçla, her adayın yanında kendini açık bir şekilde tanıtan bir fotoğraf bulundurması gereklidir. Her aday bu fotoğrafın arkasına mutlaka T.C. Kimlik Numarasını, adını ve soyadını yazmalıdır.
ÖSS Sınava Giriş ve Kimlik Belgesinin aslı ile özel kimlik belgesinden oluşan iki belgeyi eksiksiz olarak yanında bulundurmayan bir aday, ileri süreceği neden ne olursa olsun, ÖSS'ye alınmayacaktır.
Adaylar cep telefonu ile sınav binasına alınmayacaklarından sınava cep telefonu ile gelmemeleri gerekir.
Sınava girerken, yukarıda sözü edilen belgelerin yanı sıra şu gereçleri de yanınızda bulundurmanz gerekir:
  • en az iki adet koyu siyah ve yumuşak uçlu kurşunkalem,
  • yumuşak, leke bırakmayan, kaliteli bir silgi,
  • kalemtıraş.
ÖSS'Yİ KAZANMAK İÇİN KAÇ PUAN ALMAK GEREKİR?
ÖSS'yi kazanabilmek için, ÖSS-SÖZ, ÖSS-SAY, ÖSS-EA ve ÖSS-DİL puanlarından en az birinin 160,000 veya daha yüksek olması gerekir.
ÖSS'Yİ KAZANMIŞ OLMAK HANGİ HAKLARI SAĞLAR?
ÖSS'yi kazanan adaylar, ilgili puan türünde 160,000 -184,999 ÖSS puanı aldıkları takdirde, bazı önlisans programları ile koşulları bulunan bazı Açıköğretim programları hariç açıköğretim programları ile ilgili yerleştirme işlemlerine girebilirler.
Adayların lisans programlarına yerleşebilmeleri için ilgili puan türünde 185,000 veya daha yüksek ÖSS puanı almaları gerekir. ÖSS puanı ile yapılacak yerleştirmede, adayların ÖSS puanlarına ağırlıklı ortaöğretim başarı puanlarının belli bir ağırlıkta katılmasıyla elde edilen Y-ÖSS puanları ve varsa ek puanları kullanılır. ÖSS'de, 160,000'ın altındaki ÖSS puanları için Y-ÖSS puanı hesaplanmamaktadır. Ek puanlar, ağırlıklı ortaöğretim başarı puanının belli bir katsayı ile çarpılmasıyla elde edilir. ÖSS'yi kazanmış olan adaylar, tercih ettikleri yükseköğretim programlarının kontenjanları, Y-ÖSS puanları ve varsa ek puan toplamı daha yüksek olan adaylar tarafından doldurulduğu takdirde yerleştirilemeyeceklerdir.
Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için ÖSS'de 160,000 veya daha fazla ÖSS puanı, bazı programlar için ise 185,000 veya daha fazla ÖSS puanı almış olmak gerekmektedir.


ÖSS SONUÇLARI NASIL DUYURULUR?
ÖSS Sonuçları, Öğrenci Seçme Sınav Sonuç Gazetesi, 900'lü telefon hatları ve İNTERNET (http://oss.osym.gov.tr) aracılığıyla adaylara duyurulur. Ayrıca, ÖSS'ye giren ve sınavı geçerli sayılan tüm adaylara, Temmuz ayının son haftası içinde ÖSS Sınav Sonuç Belgesi gönderilecektir. Bu belgede adayların,
  • sınavın Türkçe, Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen Bilimleri alt alanlarındaki ve ayrıca girilmişse Yabancı Dil sınavındaki sorulara verdiği doğru ve yanlış cevapların sayıları,
  • ÖSS-SÖZ, ÖSS-SAY, ÖSS-EA ve girilmişse ÖSS-DİL puanları,
  • ÖSS'yi kazanıp kazanamadığı,
  • OBP ve AOBP-SÖZ, AOBP-SAY ve AOBP-EA puanları ve ayrıca kazanan adayların,
  • Y-ÖSS-SÖZ, Y-ÖSS-SAY, Y-ÖSS-EA ve girilmişse Y-ÖSS-DİL puanları,
  • Y-ÖSS-SÖZ, Y-ÖSS-SAY, Y-ÖSS-EA ve girilmişse Y-ÖSS-DİL puanları bakımından başarı sırası ve yüzdelik dilimleri yazılı olacaktır.
Sınav Sonuç Belgesinde bir adayın yerleştirmede kullanılmayan Y-ÖSS puanları yer almaz. Sadece Sınavsız Geçiş için başvuracak adaylara gönderilecek Sınav Sonuç Belgesinde, bu adayların ortaöğretim başarı puanları yer alır. Sınavın alt bölüm ham puanlarından en az ikisinde 0,5 veya daha yüksek ham puan alamayan adaylar için ÖSS puanları hesaplanmayacağından, bu durumdaki adaylara gönderilecek ÖSS Sınav Sonuç Belgesinde, sadece doğru ve yanlış cevaplarının sayıları yazılır.
ÖSS'ye girenlerden sınavdaki başarı durumları göz önünde bulundurulmaksızın Sınavsız Geçiş işlemlerine dahil edilecek adaylar ile ÖSS'ye girmeyerek Sınavsız Geçiş hakkından yararlanma durumunda olanların ortaöğretim başarı puanları (OBP), bu adaylara gönderilecek ÖSS Sınav Sonuç Belgesinde yer alır.
Postada meydana gelebilecek gecikmelerden ÖSYM sorumlu değildir. Belgeleri ellerine geçmeyen adaylar belgelerin postada gecikmiş veya ÖSYM'ye iade edilmiş olabileceğini düşünerek PTT'den araştırmalı, belgelerin kaybolduğu anlaşılırsa yenisini çıkartmalıdırlar.
ÖSYS YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI VE KONTENJANLARI KILAVUZU İLE TERCİH FORMU ADAYLARA NE ZAMAN GÖNDERİLİR?
ÖSS sonuçları kullanılarak veya Sınavsız Geçiş kurallarına göre yükseköğretim programlarına yapılacak yerleştirmede bu programların kontenjan ve koşulları göz önünde tutulur. Bu kontenjan ve koşullar ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda yer alır. Bu kılavuz ve adayların yükseköğretim programları arasından yapacakları tercihlerin işleneceği Tercih Formu, Sınavsız Geçiş için başvuran adaylar dahil, tüm adayların adreslerine Haziran ayı içinde posta ile gönderilir. Tercih Formunun arka yüzünde YURTKUR Başvuru Formu bulunur.
ÖSYS'DE GENEL YERLEŞTİRME
ÖSYS'de, genel yerleştirmede yükseköğretim programları arasından tercih yapma ile ilgili olarak adaylar beş gruba ayrılabilir. Bu gruplardaki adaylar ve genel yerleştirmede tercih yapabilecekleri yükseköğretim programları aşağıda özetlenmiştir.
1. ÖSS'ye girip 185,000 veya daha fazla ÖSS puanı alan ve aynı zamanda sınavsız geçiş hakkına sahip olan adaylar. Bu adaylar koşullarını karşılayabildikleri takdirde tüm yükseköğretim programları arasından tercih yapabilirler.
2. ÖSS'ye girip 185,000 veya daha fazla ÖSS puanı alan, fakat sınavsız geçiş hakkı bulunmayan adaylar. Bu adaylar koşullarını karşılayabildikleri takdirde lisans programları, meslek yüksekokullarının bazı programları ve Açıköğretim programları arasından tercih yapabilirler.
3. ÖSS'ye girip 160,000-184,999 ÖSS puanı alan ve aynı zamanda sınavsız geçiş hakkına sahip olan adaylar. Bu adaylar koşullarını karşılayabildikleri takdirde meslek yüksekokullarının kendi alanlarındaki programları, kendi alanları dışındaki bazı meslek yüksekokulu programları ve Açıköğretim programları arasından tercih yapabilirler.
4. ÖSS'ye girip 160,000-184,999 arasında ÖSS puanı alanlardan sınavsız geçiş hakkı bulunmayan adaylar. Bu adaylar koşullarını karşılayabildikleri takdirde meslek yüksekokullarının bazı programları ile Açıköğretim programları arasından tercih yapabilirler.
5. Sınavsız geçiş hakkına sahip olanlardan ÖSS'ye girerek 160,000'ın altında ÖSS puanı alan veya ÖSS'ye başvurduğu halde sınava girmeyenler ile sadece Sınavsız Geçiş için başvuran adaylar. Bu adaylar koşullarını karşılayabildikleri takdirde meslek yüksekokullarının kendi alanlarındaki programlar ile Açıköğretimin kendi alanlarındaki önlisans programları arasından tercih yapabilirler.
EK YERLEŞTİRME
Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra bu programlara kaydolmama nedeniyle boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM'ye bildirilir. ÖSYM, gerek genel yerleştirmede kontenjanı dolmayan, gerekse kaydolmama nedeniyle boş kalan programları ve açık kontenjanları gösteren bir Ek Yerleştirme Kılavuzu hazırlar. Bu kılavuz ile birlikte Ek Yerleştirme Tercih Formu adaylara ulaştırılır. Ek yerleştirmede meslek yüksekokulları programlarına öncelikle Sınavsız Geçiş hakkı olan adaylar yerleştirilir. Bu yerleştirme sonunda boş kalan kontenjanlara lise mezunları ile meslek lisesi mezunları alanları dışında ÖSS puanlarıyla yerleştirilir.
KAYIT İÇİN GEREKLİ BELGELER
  • Adayın ÖSYS Sonuç Belgesi,
  • Adayın mezun olduğu okuldan aldığı diplomanın aslı ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi (başarı belgesi mezuniyet belgesi yerine kullanılamaz). Aday ek puandan yararlanarak yerleşmiş ve alan/kol/bölümü diplomasında veya mezuniyet belgesinde belirtilmemişse, ek puana esas olan okul ve alan/kol/bölümden mezun olduğunu gösterir resmi belge,
  • Nüfus cüzdanının onaylı örneği,
  • İkametgâhı ile ilgili beyanı,
  • 1981 ve daha önceki yıllarda doğmuş erkek adaylar için askerlik şubelerinden alınacak Askerlik Durum Belgesi, (2003-2004 Öğretim yılı kayıtları için)
  • 12 adet 4,5 x 6 (cm) ebadında fotoğraf (Fotoğraflar son altı ay içinde, önden, başı açık, adayı kolaylıkla tanıtabilecek şekilde olmalıdır.)
  • Kayıttan önce belirlenip ilan edilecek diğer belgeler
Yükseköğretim öğrencileri, kılık kıyafet ile ilgili olarak yüksek yargı organları tarafından verilmiş kararlarla oluşmuş bulunan hukuki mevzuata uymak zorundadırlar.
Adayların askerlikle ilgili sorunları için askerlik şubelerine, kredi konusunda ayrıntılı bilgi için de üniversite rektörlüklerine veya Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna başvurmaları gerekmektedir. Anadolu Üniversitesi Merkezi Açıköğretim programlarını kazanan adayların, kayıt işlemleri ve kayıt tarihi için Anadolu Üniversitesi Rektörlüğüne ba?vurmaları gerekmektedir. Kazanan adayları gösteren fotoğraflı Yerleşen Adaylar Listesi adayların yerleştirildikleri yükseköğretim programlarının bağlı olduğu üniversite rektörlüklerine gönderilecektir.
ÖSYS SONUCUNDA KAZANILAN KAYIT HAKKI HANGİ DURUMLARDA GEÇERLİDİR?
ÖSYS sonuçlarına göre bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların kayıt hakları yalnız ÖSYS dönemi için geçerlidir. Bir öğrencinin, aynı öğretim yılında, Açıköğretim hariç, birden fazla yükseköğretim kurumunda kayıtlı öğrenci olarak öğrenimini sürdürmesi mümkün değildir.
KAYIT
Kayıt hakkı kazanan adayların, kayıt için aşağıda belirtilen belgeleri tamamlayarak kayıt süresi içerisinde ilgili üniversitelere başvurmaları zorunludur. Bu süre içerisinde kayıt için başvurmayan veya kayıt işlemlerini tamamlamayan adaylar kayıt haklarını kaybederler.
KİMLER TÜRKİYE'DEKİ YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARINA KAYIT YAPTIRAMAZ?
ÖSYS'de bir yükseköğretim programına yerleştirildikleri halde ortaöğretim kurumlarından mezun olamayan adaylar bu yerleştirmeden doğan tüm haklarını kaybederler. Durumları aşağıdaki bentlerden birine uyanlar, ÖSS'ye katılsalar bile belirtilen istisnalar dışında yükseköğretim programlarına yerleştirilmezler, bu durumları bilinmediği için yerleştirme ve kayıt işlemi yapılanlar ise bundan doğan bütün haklarını kaybederler. Bu nedenle bu durumda olan adayların Türkiye'deki bir yükseköğretim programına kayıt amacıyla ÖSS'ye girmeleri anlamsızdır.
  • 2547 sayılı Kanunun 54. maddesine göre bir yükseköğretim kurumundan disiplin suçu nedeniyle çıkarma cezası verilenler,
  • 2955 sayılı Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) Kanununun 45. maddesinin son fıkrasına göre, Gülhane Askeri Tıp Akademisinden evlenme ve yönetmelikte belirtilen disiplin suçları nedeniyle çıkarılanlardan, başka bir tıp veya diş hekimliği fakültesine girmek isteyenler, (Bu durumda olanlar tıp veya diş hekimliği dışındaki yükseköğretim programlarına girmek için ÖSS'ye başvurabilirler.)
  • 2956 sayılı Kanun gereğince, Harp Okullarında okuyan öğrencilerden evlenenler ile yönetmelikte belirtilen disiplin suçları nedeniyle Harp Okulundan 19 Kasım 1983 tarihinden sonra çıkarılanlar (2003 yılı ÖSS sınavı için) (Bunun dışında kalan nedenlerle ayrılan öğrenciler Silahlı Kuvvetler bünyesindeki yükseköğretim kurumları hariç olmak üzere diğer yükseköğretim kurumlarına girmek için ÖSS'ye başvurabilirler.)
  • 1111 sayılı Askerlik Kanunu hükümlerine ve bu konuda Milli Savunma Bakanlığınca yayınlanan prensip emirlerine göre askerlik hizmetlerini erteletme hakkını kaybedenler,
  • 2 veya 3 yıllık bir yükseköğretim programını bitirmiş olup 4 yıldan daha az süreli bir başka yükseköğretim programına girmek isteyenlerden askerliğini yapmamış olanlar (2 veya 3 yıl süreli bir yükseköğretim programından mezun olup askerliğini yapmamış olan adaylar 4 yıl veya daha fazla süreli bir yükseköğretim programına girmek için ÖSS'ye başvurabilirler.)
  • 4 yıl veya daha fazla süreli bir yükseköğretim programını bitirmiş olanlardan askerliğini yapmamış olan adaylar,
  • Askerlik çağına gelmiş olan adaylardan kayıt sırasında, "bir fakülte veya yüksekokula kaydolmasında askerlikçe bir sakınca olmadığı"nı belgelendiremeyenler,
  • Yabancı uyruklular, hiçbir devletin uyruğunda olmayanlar, mülteciler (Bu durumda olanlar Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavına (YÖS) katılabilirler. YÖS hakkındaki ayrıntılı bilgiler her yıl yayımlanan YÖS Kılavuzlarında verilmektedir.)
SINAV KURALLARINA UYULMAZ VEYA KAYITLARDA SAHTECİLİK YAPILIRSA NE OLUR?
Yükseköğretim Kurumları, öğretim yılında yükseköğretim programlarına kayıt olacak bütün adayların verecekleri belgeleri, ÖSYM tarafından üniversitelere gönderilen fotoğraflı Yerleşen Adaylar Listesindeki bilgilerle karşılaştırarak kontrol eder, durumlarından kuşku duyulan adayların bilgileri ÖSYM'den ayrıca istenebilir. Kopya eylemine karışma, yerine başkasını sınava sokma ve diğer herhangi bir sahtecilik veya kural dışı durumla karşılaşıldığında, olayın üzerinden kaç yıl geçmiş olursa olsun, ilgili makamlara bilgi verilerek gerekli yasal ve idari işlemlerin yapılması istenebilir.
 
ÖRGÜN YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARINDA OKUYANLARIN VEYA BU PROGRAMLARDAN MEZUN OLANLARIN AÇIKÖĞRETİM PROGRAMLARINA KAYDOLMALARINA İLİŞKİN ESASLAR
Örgün yükseköğretim programlarında okumakta olan öğrenciler, açıköğretim programları hariç, sadece kayıtlı oldukları yükseköğretim programlarında öğrenimlerini sürdürebilirler. Ancak,
1. Örgün yükseköğretim programlarında kayıtlı öğrenciler ile bu programların mezunlarından,
  • meslek yüksekokullarında okumakta olanlar ile bu yüksekokullardan mezun olanlar (açıköğretim önlisans programlarından mezun olanlar dahil) Açıköğretimin Bilgi Yönetimi programı hariç, koşullarını taşıdıkları iki yıllık açıköğretim önlisans programlarından, okumakta veya mezun oldukları alanlarda olmamak üzere sadece birine,
  • lisans programlarında okumakta olanlar ile bu programlardan mezun olanlar (açıköğretimin lisans programlarından mezun olanlar dahil) Açıköğretimin İngilizce Öğretmenliği, Okul Öncesi Öğretmenliği ve Bilgi Yönetimi programları hariç, koşullarını taşıdıkları açıköğretimin iki yıllık önlisans veya dört yıllık lisans programlarından, okumakta veya mezun oldukları alanlarda olmamak üzere sadece birine, sınava girmeden ve örgün öğretimdeki kayıtlarını sildirmeden doğrudan Anadolu Üniversitesi'ne başvurmak suretiyle kayıt yaptırabilirler.
2. Yukarıdaki koşullarda açıköğretim programlarına kaydolan örgün öğretim öğrencileri veya mezunları, örgün öğretimden açıköğretime veya açıköğretimden örgün öğretime ders transferi veya kredi saydırma işlemi yaptıramaz.
3. Örgün öğretimin herhangi bir programına yerleştirilmiş olan adaylar, yukarıdaki koşullara uymak suretiyle, aynı öğretim yılında kendi alanları dışındaki bir açıköğretim programına kayıt yaptırabilirler.
4. ÖSYM'nin Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki üniversitelerde okuyan öğrenciler de yukarıdaki olanaklardan aynen yararlanırlar.
5. Bir yükseköğretim programından mezun olamayan, herhangi bir örgün yükseköğretim programında kaydı bulunmayan veya açıköğretim programlarında okumakta olanlar yukarıdaki olanaklardan yararlanamazlar.
6. Açıköğretim programlarının herhangi birinde öğrenci iken okumakta olduğu alan dışındaki örgün öğretim programlarından birine yerleştirilen adayların açıköğretimdeki kayıtları silinmez.
7. Açıköğretim İngilizce Öğretmenliği veya Bilgi Yönetimi Programlarından birine sınavla yerleştirilmiş bir adayın, yerleştiği programa kaydının yapılabilmesi için örgün öğretimdeki kaydının silinmesi gerekir.
8. Açıköğretimin herhangi bir programında okumakta iken örgün öğretimin aynı alandaki bir programına yerleştirilen bir adayın örgün öğretimdeki yerleştiği programa kaydını yaptırabilmesi için açıköğretimden kaydını sildirmesi gerekir.
9. Kız meslek liselerinin Çocuk Gelişimi, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi, Çocuk Gelişimi ve Bakımı bölümü mezunlarından örgün lisans programlarında kayıtlı olanlar, örgün öğretimde okumakta oldukları alanların dışında olması koşuluyla, açıköğretimin Okul Öncesi Öğretmenliği programına kayıt yaptırabilirler.
10. Bir örgün yükseköğretim programında kayıtlı olan imam hatip lisesi mezunları, örgün öğretimde okumakta oldukları alanların dışında olması koşuluyla, Açıköğretimi İlahiyat Önlisans Programına kayıt yaptırabilirler.
11. Bir örgün yükseköğretim programında okuyanlar veya bu programlardan mezun olanlardan, açıköğretimin bir programına kayıt yaptıranlar, askerlik işlemleri hariç açıköğretimdeki tüm öğrencilik hizmetlerinden yararlanırlar.
12. Açıköğretim programlarına kayıt yaptırdıktan sonra örgün öğretimden kaydını sildiren öğrenciler, bu durumlarını belgelendirmek koşuluyla askerlik işlemleri dahil tüm öğrencilik hizmetlerinden yararlanırlar.
13. Bir örgün yükseköğretim programında okuyanlar ile bu programlardan mezun olanlardan açıköğretim programlarına kayıt yaptıranlar, Cari Hizmet Maliyetlerine Öğrenci Katkısını, Anadolu Üniversitesi'ne %100 fazlasıyla öderler.
 
---> ÖSS Hakkındaki Genel Bilgiler Burada !

öss bir zaman kaybıdır öss kpss sbs dgs ne bu be pufff
 
---> ÖSS Hakkındaki Genel Bilgiler Burada !

Sunu soyleyebılırım Öss calısmadan(dersı derste dınleyen bırı ıcın soylıyorum) ve sakın bır kafayla gırın ;)
 
takipçi satın al
Uwell Elektronik Sigara
instagram takipçi hilesi
takipçi satın al
tiktok takipçi hilesi
Geri
Üst