Utangaçlık Duygusu Nasıl Yenilir

Psilocybn

Kayıtlı Üye
Utangaçlık biz insanların kendilerini ifade ederken zorlanma ve güçlük çekme biçimidir. Utangaçlığın çok büyük zararlı yönleri vardır. Örneğin bir kişinin potansiyeli A konusunu uzmanlıkla başarmaya yetecek kadar gelişmiştir.

Fakat bu A konusunu halletme ve başarma konusunda kendisini ifade edemeyeceği ve utangaçlığı olduğu için kendi potansiyelini ortaya koyamaz ve buda onun yeteneklerinin körelmesine ve dış dünyaya ispatlayamamasına neden olur.

Kısaca bir yeteneği ve uzman olduğu alanı var olsa da utangaçlık yüzünden o işi başarmaktan geri kalır. Buda hayata atılım konusunda zorluk çıkarır insana. Utangaçlığın öyle evreleri vardır ki bazı insanlar adeta kendisinin yapmadığı ve yapmayacağı ama başkasının yaptığı bir şey yüzünden kendisi utanır kendisiyle hiç alakası yokken.

Fakat bunlara rağmen utangaçlık yine de gerektiği kadar olmalıdır. Ama yukarıda bahsettiğim konularda utangaçlık olması normal değildir. Utangaçlık ancak ve ancak edep, haya gibi durumlarda gereklidir. Bu sebeple her birimiz yalnızca utanmamız gereken konularda utanmalı, utanmamamız gereken konularda utangaçlık duymamamız gerekir.

Bunun aksi yapıldığı taktirde artık hem utanılmaması gereken konularda utanırsınız hem sizin yapmadığınız başkasının yaptığı davranışlardan siz utanırsınız, hem de utanılması gereken konularda utanırsınız.

Utangaçlık Duygusu Nasıl Yenilir
Utangaçlık duygusunu yenebilmek için ilk olarak bu istenmeyen duygunun zıttına yönelmek gerekiyor. Şöyle ki; utangaçlığın zıttı, gevşemektir. Bu taktirde hangi konularda utangaçsak o konularda kendimizi gerektiği kadar gevşetmeliyiz.

Hangi konularda utangaç olduğunuzu düşünün, analiz edin ve bu doğrultuda neler yapabileceğinizi aklınızda canlandırın.

Utangaçlık duygusunu tetikleyen şey kesinlikle bir düşüncedir. “Ben utanırım, ben yapamam” gibi düşüncelere sahipseniz utangaçlıkta bu düşüncelerden kaynaklı olarak meydana gelir. Dolayısıyla utangaçlığı tetikleyen ve en önemsizmiş gibi görünen düşünceden bile arınmak gerekiyor.

Başkasının yapmış olduğu işten siz utanıyorsanız kendinizi bir sorgulamanız gerekiyor. Şöyle ki; “bu işi yapan bi başkası yapan utanmıyor ben neden utanayım” gibi bir telkin verebilirsiniz kendinize.

Yeteneklerinizi düşünün. Siz şimdi utangaçlık yüzünden yeteneklerinizin körelmesine razımı geleceksiniz. Eğer bu utangaçlıktan kurtulamazsan yetenekleri sergilerken bile utanacağından artık yeteneklerinde zarar görmeye başlayacaktır.

Utangaçlığı yenmek için kendinize değer verin, kendinizle barışık olun, kendinize iltifat edin. Böyle yaptıkça hem kendi değerinizi hem de elinizin altında olan nimetlerin değerini anlamış olursunuz.

Her şeyden önce karşınızdakilerinde sizin gibi insan olduğunu unutmayın. Onlar utanmıyor siz neden utanıyorsunuz. Onlar utanmadan bir eylem gerçekleştirdiğinde başkaları onlarla dalga geçiyor mu, ayıplıyor mu ki? siz rezil olma korkusuyla utanıyorsunuz. Diğer insanlar hiç utanmadan nasıl bir şeyler başarabiliyorsa ve kimsede onlarla dalga geçmeyip hatta takdir bile ediyorsa, sizde hiç utanmadan bir şeyler başarabilirsiniz ve bunun sonucunda başkaları da sizi taktir edebilir.

Bu kriterleri kendi hayatınızda uyguladığınız taktirde utangaçlıktan kurtulacaksınızdır. Ama unutmayın utangaçlıktan kurtulmadan önce ilk olarak utangaçlığı tetikleyen faktörleri öğrenmelisiniz ve onları çözüme kavuşturup ondan sonra bir şeyler yapmaya çalışmalısınız. Zaten tetikleyici faktörleri keşfettiğinizde gerisi çorap söküğü gibi gelecektir.
 
takipçi satın al
Uwell Elektronik Sigara
instagram takipçi hilesi
takipçi satın al
tiktok takipçi hilesi
Geri
Üst