Çelik Kolon Ayağı Detay Uygulamalarına Yönelik Bazı Öneriler

DeriN ~

#Börteçine
Bayan Üye
Çelik Kolon Ayağı Detay Uygulamalarına Yönelik Bazı Öneriler

-Mümkün olduğunca, kare taban levhası kullanılmalı ve levha üzerindeki cıvata yerleşimi, levhanın her iki eksenine göre de simetrik olmalıdır.

-Çelik bir yapıda, mümkün olduğunca az sayıda farklı taban levhası detayı uygulanmalıdır. Bunun için yapıdaki kolonlar, kesit boyutlarına göre tiplendirilebilir. Bu şekildeki bir uygulama, imalat ve montaj aşamasında oluşabilecek hataları en aza indirir.

-Şayet ilave ankraj cıvataları gerekecekse, yerleşimdeki simetriyi bozmamak için, bu ilave cıvata delikleri de levha üzerinde simetrik olarak düzenlenmelidir. Bu uygulama, açılan tüm delikler ve yerleştirilen cıvatalar gerekli olmasa bile faydalıdır.

-Kullanılacak ankraj cıvatalarının çapı en azından M24 olmalıdır.Bu montaj güvenliği açısından faydalıdır ve bu şekilde, montaj sırasında saha kazayla cıvatalarda oluşabilecek eğilmelerinde önüne geçilmiş olur.

-Mümkün olduğunca, piyasa da istendiğinde rahatlıkla ulaşılabilen temini kolay olan St 37 veya St 52 ankraj cıvataları tercih edilmelidir.

-Taban levhası üzerinde, kullanılacak ankraj cıvatası çapından daha büyük çaplı delikler açılabilir. Bu taban levhasının yerine montajını kolaylaştıracaktır.

-Taban levhasının üstüne, somunların altında kalacak şekilde, şantiyede kaynaklanan ilave levha veya pullar yerleştirilebilir. Bu pullar sayesinde, montajı kolaylaştırmak için daha büyük olarak açılmış olan cıvata deliklerinin de olumsuzluğu ortadan kaldırılmış olur. Bu pullar üzerinde açılan deliklerin çapı ile cıvata çapı arasında yaklaşık 1,0 mm fark olabilir.

-Taban levhasının yataylığının sağlanması ve montajın kolaylığı açısından taban levhalarının altında da düzeçleme somunlarının kullanılması faydalı olacaktır.

-Ankraj cıvatalarının yerine yerleştirilmesi sırasında, taban levhasının üzerinde, en az cıvata çapının 2-3 katı kadarlık diş açılmış kısımın bırakılmış olmasına dikkat edilmelidir. Benzer şekilde taban levhasının altında da, taban levhasının düzeçlenmesi için bu kadarlık bir dişli kısım bırakılmalıdır.

-Çok gerekmedikçe, kısmi veya tam penatrasyonlu kaynaklar kullanılmamalıdır. Mümkün olduğunca köşe kaynak dikişleri tercih edilmelidir.

-Çepeçevre kaynak uygulamasından sakınılmalıdır. K Bölgesi olarak isimlendirilen profilin boyun bölgesine kaynak yapılmamalıdır.

-Temel betonu ile taban levhası arasında kalan boşluğu doldurmak için gerekli olması durumunda taban levhası üzerinde harç deliği tanımlanmalıdır. Bu çap genellikle φ50 olarak önerilmektedir.

-Ankraj cıvataları, yapı tamamlandıktan sonra bile gerek duyulması halinde gerek duyulması halinde rahatlıkla ulaşılabilecek şekilde düzenlenmelidir. Kattiyetle darlar arasında kalmamalıdır.


Not: Bu yazı, daha önce forumda paylaştığımız; " Çelik Yapılar -1 Ders Notları (Yrd.Doç.Dr. Yavuz Selim Tuvama) - Yapı Anabilim Dalı " başlığı altındaki Yrd.Doç.Dr.Yavuz Selim Tama' ya ait Kolon ayakları sunumundan alınmıştır.
 
takipçi satın al
Uwell Elektronik Sigara
instagram takipçi hilesi
takipçi satın al
tiktok takipçi hilesi
Geri
Üst