Ilgın Nasıl Bir Bitki?

Purgatory

Forum Prenses
Bayan Üye
ilgin-nasil-bir-bitkidir_646x340.jpg



Tamarix adıyla bilinen ılgın, ılgıngiller familyasına ait bir bitkidir. Dünya üzerinde yaygın olarak yetiştirildiği yer Avrasya olmakla beraber ülkemizde en çok Konya yöresinde yetişmektedir. Ilgın bitkisinin dünya üzerinde bilinen 90’a yakın türü bulunmaktadır. Ancak her tür farklı iklim özelliklerini sevdiği için herbiri farklı coğrafyalarda varlığını devam ettirmektedir.

Ilgın ağacı çiçekleriyle göz kamaştıran, ilginç bitkilerden biridir. Sadece çiçekleriyle değil ağacın göz kamaştıran yeşiliyle de ilgi çekicidir. Çiçekleri pembe ya da beyaz renkte açar. Peyzaj bitkisi olarak yetiştirildiği için bahçelerde süs bitkisi ya da çit bitkisi olarak karşımıza çıkar. Bu ağaç yıl boyu, dört mevsim yeşilliğini koruduğu için özellikle görsel amaçla tercih edilir.

Bu ağacın en büyük özelliği dört mevsim yemyeşil görünüp hiç sararmamasına rağmen kuru iklimlere kolayca adapte olmasıdır. Özellikle küresel ısınmanın etkili olduğu ve yağış miktarının çok az olduğu bölgelerde bile yetiştirilebilmektedir. Bu nedenle de bu bölgelerin gözde bitkilerindendir. Tuzlu su, bu bitkinin yaşaması için en elverişli yerlerdir. Tuzlu suyun olduğu bölgelerde canlı ve güçlüdür. Tuzlu su sayesinde bitkinin yaprakları çok daha canlı görünmektedir. Ağaç, çok hızlı uzama özelliği göstermektedir. Ayda 1 metreyi geçen şekilde uzamaktadır.

Ilgın ağacı, köklenme özelliğinden dolayı su tutma konusunda oldukça etkili bir ağaçtır. Bu özelliğiyle kendisinin dışında etrafındaki bitkilere de hayat vermektedir. Bu özelliğiyle toprak erozyonuna karşı değerlendirilebilecek en önemli bitkilerdendir. Ilgın ağacı rüzgara dayanıklı olduğu için bu bölgelerde sıkça rastlanır. Rüzgarın etkisiyle binlerce tohum etrafa saçılmaktadır. Bu durum arılar için tozlaşma oluştururken yüzlerce kuş için beslenme kaynağı oluşturmaktadır.

Ilgın ağacının fidanları için en ideal dikim ayları Eylül, Ekim ve Kasım aylarıdır. Fidanların dikiminden hemen sonra sonbahar yağışları başlayacağı için fidanların sulanmasına gerek kalmaz. Eğer fidanlar ilkbaharda dikilirse yaz aylarında sulanması şarttır. Fidanlar biraz büyüyüp serpildikten sonra ekstra bir bakıma ihtiyaç olmaz.​
 
takipçi satın al
Uwell Elektronik Sigara
instagram takipçi hilesi
takipçi satın al
tiktok takipçi hilesi
Geri
Üst