Kadın Firavun:Hatşepsut

Efsunkar

Bayan Üye
Mısır'ın Krallar Vadisi’nde 1903'te bulunan bir mumyanın kadın firavun Hatşepsut'a ait olduğu belirlendi. Hatşepsut, eski Mısır’ın en önemli ve aynı zamanda en sıra dışı kadınlarındandı.

Kahire’deki ünlü Mısır Müzesi’nde toplanan ve aralarından çok sayıda basın mensubunun da bulunduğu meraklı kalabalık, bundan 3 bin 500 yıl yaşamış olan kadın firavunlardan Hatşepsut'a ait mumyanın teşhir edilmesini dört gözle bekliyordu.

Bulunduktan tam 104 yıl sonra ilk kez kamuoyuna gösterileceği duyurulan mumyayı görmek isteyenlerin oluşturduğu izdiham öylesine büyüktü ki güvenlik güçleri durumu kontrol altına almak için zaman zaman güç kullanmak zorunda kaldı.
haepsutxv1-1.jpg

Arkeologlar için Tutankamun’un mumyasının ardından en önemli bulgu olan Hatşepsut Amme’nin mumyasıyla ilgili araştırmalar yüz yıldan fazla sürdü. Kahire’deki Mısır Müzesi’nden muhafaza edilen mumyanın gerçekten de Hatşepsut’a ait olup olmadığı yıllardan beri bilim insanları arasında tartışmalara neden oluyordu.

Kimliği DNA testiyle belirlendi.

Ancak Mısırlı ilk çağ uzmanı Zahi Havas, mumyanın dişinden alınan DNA ve diğer bilimsel testlerle kadın firavunun kimliğinin belirlendiğini belirterek, "Bundan yüzde yüz eminiz. Mumya Hatşepsut'a ait" dedi.

Havas sözlerini “Hatşepsut’un diş yapısı çok zayıftı. Kendisi şişman bir kadındı ve şeker hastalığına yakalanmıştı. Ölüm nedeni ise şeker hastalığının da etkisiyle ortaya çıktığını tahmin ettiğimiz kemik kanseriydi. Bu mumyanın Hatşepsut’a ait olduğu konusunda hiçbir şüphemiz kalmadı, yüzde yüz eminiz artık. Azı dişinden elde ettiğimiz veriler, bunun Hatşepsut mumyası olduğunu gözler önüne serdi“ diye konuştu.

Ancak bazı uzmanlar, 50 yıldan daha eski DNA örneklerinden sağlıklı veriler elde edilemeyeceği gerekçesiyle Havas’ın bu kadar emin konuşmasının doğru olmayacağını belirterek, söz konusu mumyanın Hatşepsut’a ait olmama ihtimali de bulunduğunu öne sürüyor.

Ne zaman hüküm sürdü?

Eski Mısır'da 18’inci hanedan döneminde hüküm süren kadın firavun Hatşepsut’un iktidarda bulunduğu zaman dilimi konusunda da çeşitli görüşler mevcut. En erken M.Ö. 1503 yılında iktidara geldiği, en geç M.Ö. 1445'te iktidarının sona erdiği sanılıyor.

Uzun süren hakimiyet yılları boyunca barışçı bir politika izleyen Hatşepsut, yalnızca isyan bastırmak için sefere çıktı. Hatşepsut'un zehir içerek intihar ettiği iddia edilse de bu konuda herhangi bir delil bulunamadı.

İmar çalışmalarına büyük önem veren kadın firavunun zaman zaman erkek giyisileriyle ve takma bıyıkla halk arasında dolaştığı da rivayet ediliyor. Tarih kayıtlarında, Hatşepsut'un 22 yıl süren iktidarından sonra yerine III. Tutmosis’un geçtiği bilgisi yer alıyor.

ALINTI
 
---> Kadın Firavun:Hatşepsut

Selamlar Hades üstadım..
Yokluğunuz öyle belli oluyor ki..Sağolsun Baskı da meraklı
 
takipçi satın al
Uwell Elektronik Sigara
instagram takipçi hilesi
takipçi satın al
tiktok takipçi hilesi
Geri
Üst