Makarnayı kim buldu?

Sibel1

Bayan Üye
food-art-pasta.jpg




Makarnayı kim buldu ??



Makarna gerek marketlerden hazır olarak aldığımız olsun gerekse de yazın bin bir zahmetli kurutup kestiğimiz olsun değişik soslar tatlandirdiğimiz mucizevi lezzet değil mi?



Peki hiç düşündünüz mu bu makarna nasıl ortaya çıktı ??


Bir çok kaynak Marco Polo' nun MÖ 1292 yılında Asya'dan İtalya'ya yaptığı gezilerle makarnayı tanıttığını iddia eder, fakat İtalya'da makarnanın kökeni çok tanrıya inanılan Eski Romalılar zamanına kadar dayanmaktadır. Yaygın bir efsaneye göre makarna Yunan ateş tanrısı Hephaestus (Romalılarda ateş ve metal tanrısı) tarafından bulunmuştur , fakat buna klasik edebiyatta yer verilmemiştir.


İtalyanlar, bir Etrüsk mezarının yanında bulunan makarna yapımında kullanılması muhtemel aletlere dayanarak MÖ. 7.-3. yy'ları arasında yaşamış olan Etrüsk uygarlığının makarnayı keşfettiğini iddia ederler. Etrüskler'in de makarna tarifini, o dönemde savaş halinde oldukları Yunanlıların "laganon" dedikleri hamurun şeritler halinde kesilmesiyle yapılan yemekten aldıkları ve "lazanya" adının da buradan geldiği sanılmaktadır.

Bunların yanı sıra MS. 1200'lü yıllarda Ortadoğu'da "rişta" ve Hindistan'da "sevika", Araplar'da "ıtriyah" (üçü de iplik anlamına geliyor) diye adlandırılan yemeklerin olduğu biliniyor. Hatta "rişta" yemeğinin MS. 1226 yılında yazılmış bir tarifi de Bağdat'ta bulunmuştur. İtalyanların ince uzun makarnalarına "spago"dan (ip) gelen spagetti adını vermeleri de, bu doğu kökeni ihtimalini kuvvetlendirmektedir.


History+of+pasta++Italy.jpg


Makarna endüstrisi 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında hızla gelişti, makarna gemilerle dünyanın her yerine nakledildi. Çok değerli makarna üreticilerinin buğdayı Taganrog çeşidiydi. Rusya'dan yüksek kalitede durum buğdayı ithal ediliyordu. Rusya'daki Taganrog limanına, gemilerle taşınan buğday Ligurian ve Neapolitan'da makarna yapıcıları tarafından tercih ediliyordu. Eski Ligurian makarna fabrikisı broşürlerine göre makarna, üretimin yarısını tahsis eden New York şehrinde “ Taganrog makarnası” olarak tanınıyordu.

page_her-gun-makarna-yiyen-kilo-veriyor_735951061.jpg


Ham maddesi buğday olan makarnanın geçmiş dönemlerde de çok rağbet gören bir yiyecek olmasi hatta efsaneleri günümüze kadar ulaşmış olmasi sizi şaşırtmadi mi?
 
---> Makarnayı kim buldu?

Allah bulandan razı olsun
Günümüz kızlarının hali haraptı yoksa :eek:
 
---> Makarnayı kim buldu?

bence çok lezzetli :D

öğrenci evinin vazgeçilmezi...

daha neler neler
 
---> Makarnayı kim buldu?

Sadece geçmiş dönemde rağbet görmüş degil bence,bu devir bile cok onemli bir besin :68:
 
takipçi satın al
Uwell Elektronik Sigara
vozol
instagram takipçi hilesi
takipçi satın al
tiktok takipçi hilesi
Geri
Üst