Bağırsak iltihabı

MaRiNa

Bayan Üye
Bağırsak iltihabı
Bağırsak iltihabı (enterit), her yaşta karşılaşılan bir sorundur. Yaz ishallerinden, dizanteri ve tifo gibi ciddi enfeksiyonlara kadar çeşitli durumlarda bağırsak iltihabı söz konusudur. "Bağırsak iltihabı", belirli bir hastalığın adı değildir. Bulaşıcı olan ya da olmayan birçok hastalıkta görülen, bağırsaktaki herhangi bir iltihaplanmayı ya da tahrişi tanımlamak için kullanılır. Bebeklerde ve küçük çocuklarda, daha fazla görülür. Ayrıca çocukları, doğal savunma mekanizmaları erişkinlerinki kadar iyi olmadığı için daha ciddi biçimde etkiler.

Nedenleri
Bağırsak iltihaplarının en sık görülen tiplerine, mikropların iki ana grubunu oluşturan virüs ve bakterilerin yol açtığı enfeksiyonlar neden olur. Çocuklardaki ve seyahat edenlerdeki ishallerin çoğu virüs enfeksiyonlarına bağlıdır. İltihaba yol açan besin zehirlenmesini nedeni de genellikle bakterilerdir. Kronik (uzun süren) bağırsak iltihabı yapan Crohn hastalığı ve ülserli kolit gibi bulaşıcı olmayan hastalıklarda ise neden bilinmemektedir. Psikolojik sorunlar, gerçekte iltihap olmamasına karşın benzer belirtiler yaratabilmektedir. Alışılmamış besinler de iltihap yapabilmektedir.

Belirtiler
Bağrısak iltihabının en çok görülen belirtisi ishaldir. Ciddi durumlarda dışkıda kan olabilir. Genellikle karın ağrısı, hafif ve ateş ve kusma da vardır. Bağırsak iltihabının bütün tiplerinde asıl tehlike su yitirilmesidir. Çocuklar, daha kötü olmaktan korktukları için su içmekten çekinirler ve birkaç saat içinde beden sıvısının büyük bir bölümünü yitirirler. Bu da çok ciddi bir durum olan dehidratasyona neden olur.

Tedavi
Rahatsızlık hafifse ağızdan verilen sıvı, hastanın dehidratasyonunu önler. Daha ciddi durumlarda doktor tuz, şeker ve su içeren bir sıvı önerebilir. Kusma çok fazlaysa ve hasta ağızdan sıvı alamıyorsa, hastane bakımı gerekir. Su yitimini önlemek için serum takılır. Yalnız tifoda ya da ciddi enfeksiyonlarda antibiyotik verilir. Crohn hastalığı gibi bulaşıcı olmayan tipler, kortizonla (steroid) tedavi edilir.
 
takipçi satın al
Uwell Elektronik Sigara
instagram takipçi hilesi
takipçi satın al
tiktok takipçi hilesi
Geri
Üst