Diş apsesi nedir

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

seda16

Kayıtlı Üye
Apse, Vücudun herhangi bir yerinde oluşan irin birikimidir. Bu oluşum vücudun bakterilere karşı verdiği tepki sonucunda oluşmaktadır.

Mikroplara tepki olarak bir doku veya organda ağrılı bir biçimde kendini gösteren apse bölgesinde , şişkinlik ve kızarıklık meydana gelmektedir. Apseler genellikle içindeki sıvıyı kendiliğinden boşaltır aksi halde bu ameliyat ile gerçekleşmektedir.

İki Çeşit Apse Vardır;
1 – Sıcak Apse
2 – Soğuk Apse

Sıcak Apse : Meydana geldiği bölgede kızarıklık ağrı, sancı, ateş ve şişlik oluşur çevresi serttir ortası oynak ve yumuşaktır

Soğuk Apse : kemik eklem ya da lenf bezlerinde tüberküloz basilinin oluşturduğu apse türüdür. Deri altında oluşan bu apse renk değişikliğine neden olmayarak ağrı oluşturmayan bir şişlik ile ortaya çıkar. Sonrasında ise ortasında yumuşama oluşarak deriye açılır ve içerisindeki sıvıyı boşaltır.
Latince : abscessus : Ayrılıp gitmek , terk etmek kelimesinden türemiştir

Diş Apsesi

Diş kökü ve çevre dokularını ilgilendiren kısa fakat ciddi süren, bölgesel olarak ateş ve ağrıyla ortaya çıkan yerel iltihaptır. Tedavi edilmezse osteit, periostit, selülit veya osteomyelit e dönüşür. Kronikleştiğinde radiküler kistlere dönüşür veya fistül vererek ağız mukozası veya yüz derisini deler ve dış ortama boşalır.
Diş Apsesi Oluşumu
Genellikle diş çürüğü nedeniyle, diş pulpasının iltihaplanması sonucu başlar. Pulpa iltihabı (pulpitis), dişin kök ucundan, dişin kök ucuperiodontium una yayılır. Ağrılı olan bu süreçte, iltihap kök ucuna yayıldığı andan itibaren diş dikey basınçlara hassastır. Dişe yapılan en ufak bir temas dahi ağrılıdır.
Apse içindeki pü (iltihabi sıvı), akışkan olduğundan, mukoza altındaki en zayıf alanlara yayılır ve yine zayıf bir noktadan mukoza veya deri yi delerek dış ortama açılır. Buna fistülizasyon (fistüle olma, fistül verme) denir.
Fistüle olmayan abseler, şişlik olarak kalabilir. Bu durumda vücüt bunları epitel yal bir zarla çevirir ve içi iltihabi sıvı (pü)dolu, çevresi iltihabi hücreler ve epitelle çevirili “kist” ler oluşur. Diş kökü kistlerine radiküler kist (kök kisti) adı verilir.

Diş apsesi tedavisi

Diş apsesi tedevisinde genellikle şu yollar izlenir;
Akut enfeksiyon un antibiyotikler le kontrolü,
Fistüle olmaya yakın bir apse söz konusuysa apsenin açılarak drene edilmesi ve dren uygulanması,
Enfeksiyon kaynağı olan diş in çekimi veya Endodontik tedavi (Kanal tedavisi) ile iltihap kaynağının tamamen kurutulması.
Daha sonra hasta, gerekli kontrollerine çağırılır. Apsenin tamamen boşaldığına kani olunduğunda direnin çıkartılması ve antibiyotik tedavisinin bitirilmesi gerekir.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
takipçi satın al
Uwell Elektronik Sigara
instagram takipçi hilesi
takipçi satın al
tiktok takipçi hilesi
Geri
Üst