Hazır Yoğurt üreticileri Neden margarine dadandılar.

FallenAngel

Kayıtlı Üye
Yoğurtçular, margarincilere niçin dadandı?

Bu haberi özellikle kaymaklı yoğurt yemeyi sevenler iyi okumalı. Çünkü kaymak diye yoğurtların üzerinde bulunan o insanı cezbeden tabaka aslında margarin karışımı. Nasıl mı gelin, yoğurt dünyasında yaşananlara birlikte bakalım.Bu başlık bir çok kişi için şaşırtıcı gelebilir. Yoğurt ve süt üreticileri, son yıllarda sokak sütçülerine karşı yoğun bir kampanya yürütüyor. Sokak sütlerinin sağlıksız olduğu öne sürülüyor. Evlere süt servisi yapanların süt gibi hassas bir besini servisz yaparken gerekli koruma donanımına sahip olmadığı öne sürülüyor.
Prof. Ahmet Aydın,pastorize süt ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunuyor. Pastörize süt üreticilerinin tüketiciyi yanılttığını öne sürüyor. Prof. Aydın, pastörize sütün "GÜVENLİ" olduğunu ama bunun "SAĞLIKLI" anlama gelmediğini söylüyor.

Prof. Aydın'a göre, sütün pastörize edilmesi sırasında bütün besin değerlerini kaybettiğine dikkat çekiyor. Prof. Aydın, şu çarpıcı açıklamayı yapıyor:

"Pastörizasyon, sütün Yüksek Sıcaklıkta Kısa Süre (HTST) denilen bir yöntem kullanılarak ya yaklaşık 70–75°C ısıda 15 saniye, ya da yaklaşık 90°C ısıda 1 saniye bekletilmesi usulü ile uygulanan bir işlemdir (1). Pastörizasyonun başarılı olabilmesi için işlemi yürüten kimyagerin sonuçta elde edilen sütte hiçbir enzimin izine rastlamaması şartı aranmaktadır!

Süt ya da meyve suyu gibi besinlerin pastörize edilmesinin ne anlama geldiğini daha iyi öğrenebilmek için, önce enzimlerin ne olduğunu öğrenmeliyiz. Enzimler, kısmen ya da tamamen proteinlerden oluşan ve vücutta birçok biyokimyasal reaksiyonun gerçekleşmesinde katalizör görevi gören yapılardır."

Prof. Ahmet Aydın, yalnız iddialarını ortaya koymakla kalmıyor. Pastörize süt üreticilerini çok kızdıracak, tüketicileri de korkutacak bir araştırmaya yer veriyor:

"Doktor Pottenger, yaklaşık 10 sene süren ve 900 kadar kedinin incelendiği deneylerinde pastörize süt ve pişmiş etle beslenen kedilerde, çiğ süt ve et ile beslenen guruba göre diş çürükleri, kemik deformasyonları ve erken ölümlerin çok daha sık görüldüğünü fark etmiştir."

PEKİ YOĞURTTA DURUM NASIL?

Türkiye'de pastörize süt satıcıları, aynı zamanda yoğurt pazarına da hakim durumdalar. Sokak sütçüleri ile birlikte, mahalle yoğurçuları da hızla ortadan kalktı.

Pastörize sütçülerin yoğurt sektöründe yaptıkları ise çok daha vahim. Kaymaklı yoğurtların kaymağının nasıl yapıldığı çok tartışılacak bir noktada.

Sütün içindeki yağın tamamını alıp tereyağı olarak değerlendiren firmalar, son yıllarda kaymaklı yoğurda olan talep artınca yeni bir yöntem geliştirdiler.

Unilever'in hazır yemek sektörü için pazara sunduğu Dorina markalı margarin yağı, yoğurt üreticilerinin can simidi oldu. Tereyağı aroması bulunan Dorina margarin, bir miktar sütle birlikte eritilip yoğurdun üzerine kaymak diye dökülüyor. Buyurun size kaymaklı yoğurt.

Unilever'in en büyük bayilerinden biri Rotahaber'e bu konuda şu bilgileri paylaştı:

"Son zamanlarda bizim Dorina margarin satışımızda hızlı bir artış kaydettik. Müşteri kitlesinde bir zenginleşme gördük. Müşterilerimiz arasında yoğurt üreticilerinin önemli bir yeri olduğunu tesbit ettik. Bunların hangileri olduğunu paylaşmamız elbette mümkün değil. Ama, çok farklı markalar olduğunu söyleyebilirim."
 
takipçi satın al
Uwell Elektronik Sigara
instagram takipçi hilesi
takipçi satın al
tiktok takipçi hilesi
Geri
Üst