Ortak internet kullanmak caiz midir?

Rayiha

Bayan Üye
Ortak internet kullanmak caiz midir?...
Adana Müftüsü Mehmet Barış, başkasının kablosuz internetini izinsiz kullanmanın kul hakkına girdiğini söyledi.

Son yıllarda artan kablosuz internet (Wireless) yeni bir tartışmayı da gündeme getirdi. İmkanı olmayan birçok kişi komşusunun aldığı wireless sisteminden yararlanıyor. Birçok belediye de halkın ortak kullanım alanlarında bu sistemi kurarak vatandaşlara ücretsiz internetten faydalanma imkanı sunuyor. Bunun yanında bazı vatandaşlar gizlice, komşularının evine aldığı ve şifrelemediği kablosuz internetten yararlanıyor.

Bu durumun İslam'a göre caiz olmadığını kaydeden Adana Müftüsü Mehmet Barış, "İnternet hizmeti veren kurum veya kuruluş ile bu hizmetten ücret ödeyerek faydalanan şahıs bir başkasının kablosuz internetinden bağlanmasına müsaade ediyorsa bağlanmak caiz olur. Ancak kurum veya şahıstan biri veya her ikisi bunu doğru bulmuyorsa o takdirde bağlanmak caiz olmaz." dedi.

Limitli internette, komşunun internet ağlarından internete bağlanıldığında kotayı aşma ihtimalinin olduğunu aktaran Barış, "Kota aşıldığında ise, ekstra ücret ödenmektedir. Hem komşumuzun ücretini vererek almış olduğu interneti herhangi ücret ödemeden kullanmış oluyoruz, hem de kotanın aşılmasına vesile olarak komşumuzu zarara uğratıyoruz. Buna göre, komşunun internetini kullanmak caiz değildir ve kul hakkına girilmiş olur." diye konuştu.

Limitsiz internet kullanım hattının bir hak olduğuna değinen Barış, "Çünkü kişi internet hattını para vererek almaktadır. Kullanım hakkı hattı alan şahsa aittir. Hat sahibi ve hattı pazarlayan şirket, hattın başkası tarafından kullanılmasına razı değilse bu hattı kullanmak caiz değildir. Ancak bu işi pazarlayan şirket buna bir şey demiyorsa, hattı kullanılan insan da göz yumuyor, daha da önemlisi bir zarara uğratılmıyorsa kul hakkına tecavüz olmayabilir. Fakat haram ve helaller hususunda 'özellikle kul hakkını üzerine almama hususunda' hassas ve dikkatli olan insanlar başkasının internet hattını kullanmaktan uzak dururlar." ifadelerini kullandı.


Bunun yanında komşusundan kablo çekerek internet kullanımının da uygun olmadığını dile getiren Müftü Barış, İslam'da en büyük günahlardan birinin kul hakkı yemek olduğunu ifade ederek, vatandaşların bir şeyler yaparken bu konuya çok dikkat etmeleri gerektiğini vurguladı.

hocam diyorki: Şirketlerin bu duruma izin vermediğini bizzat kendim görüşerek öğrendim ve Kanunen de yasak olduğunu tesbit ettim. Bu durumda internet abonesi bize müsaade etse de şirketlerin hakkına girmiş olacağımız için bunu haram olarak görmeliyiz. Hatta Kul Hakkı...
 
---> Ortak internet kullanmak caiz midir?


[/COLOR]hocam diyorki: Şirketlerin bu duruma izin vermediğini bizzat kendim görüşerek öğrendim ve Kanunen de yasak olduğunu tesbit ettim. Bu durumda internet abonesi bize müsaade etse de şirketlerin hakkına girmiş olacağımız için bunu haram olarak görmeliyiz. Hatta Kul Hakkı...[/SIZE][/FONT]


Hocama itiraz olarak algılanmasın ama,bir internet abonesi öreğin komşusuyla netini paylaşabilir bence.
Kanunda yasak diye o şeyin kullanılmasını haram yapmaz.Yada tam tersi kanunda serbest olan birşey dinen serbest olur diye bir kaide yok.
Örneğin türkiyede TÜRBAN yasağı var diye dinen haram olmuyorsa,internette haram olmaz.Bunun örnekleri çoğaltılabilir.
 
---> Ortak internet kullanmak caiz midir?

alinti: Örneğin türkiyede TÜRBAN yasağı var diye dinen haram olmuyorsa

kanid?
 
---> Ortak internet kullanmak caiz midir?

sonuçta bir kişi kullanıyor ama...normalde iki abone alması gerekiyor....45 45 vericene 20 25 veriyorsun adamlara
 
---> Ortak internet kullanmak caiz midir?

paylaşmanın günahımı olurmuş
bi kişinn netni 2 kişi kullanabliosa bunda sorun yktur
aynı işi görmesi içn fazla para werlmeside israf deilmidr?
 
---> Ortak internet kullanmak caiz midir?

sonuçta bir kişi kullanıyor ama...normalde iki abone alması gerekiyor....45 45 vericene 20 25 veriyorsun adamlara

Günümüzde apartmanlarda kullanılan ortak su ve elektirikte haram olması gerekir o halde.
Örneğin merdiven arasında kullanılan otomatik aydınlatmada ortak.
bundada tek obone ve 10-12 kişi kullanıyor.
 
---> Ortak internet kullanmak caiz midir?

Güzel ve hassas bi konu tartışma bölümüne taşınmıştır.

Yalnız birbirimizi kırmadan seviyemiz doğrultusunda tartışalım.

İyi forumlar..
 
---> Ortak internet kullanmak caiz midir?

örneğin şunu demek istiyorum sonuçta internet özel birşey arkadaşlar....yani ben gittim abone oluyom 45 ödeyecem...normalde diğerininde kendine özel bir aboneliği olması gerekiyor....apartman ortak bir kullanım ama internet kişisel ve lükse giren bir ihtiyaç her ne kadar mantıken günümüzde gerekli birşey olarak görülsede elektrik gibi temel ihtiyaç değil ben bunu kasdetmiştim
 
---> Ortak internet kullanmak caiz midir?

TTNET' e Ödediğinz Paralarının Karşılığını Alabiliyormusunuz. Oyüzden Dağıtın Gitsin,Abone Olmasınlar. İş Yerinde 20 Kişiye Kablolu Veriyordum,TTNET Geldi Söktü.

Çare mi Yok ?

Şimdi de Kablosuz Modemle Kablosuz Veriyorum. TTNET Gelsin Sinyalimi Kessin.

Dağıtım Yasal Değil Sonuçta Ama Böyle Hizmete Böyle ............
 
---> Ortak internet kullanmak caiz midir?

Koy adam gibi bir switch herkese dağıt interneti.Yemişim ttnet i zaten zırt pırt kopuyor.
 
---> Ortak internet kullanmak caiz midir?

Vay be bunu da sordular ya şaştım kaldım ama bir taraftan da iyi olmuş kul hakkına girer mi girmez mi yani caiz mi caiz değil mi, diye öğrenmiş olduk; teşekkürler yararlı bir paylaşımdı :)
 
---> Ortak internet kullanmak caiz midir?

Hem kazık Hemde yavaş bir internet abonesi olarak 2 pc kullanıyoruz.Asıl hem pahalı hemde yavaş interneti bize sundukları için en büyük kul hakkı yiyenler bize bu hizmeti sunanların ta kendileridir.
 
takipçi satın al
Uwell Elektronik Sigara
instagram takipçi hilesi
takipçi satın al
tiktok takipçi hilesi
Geri
Üst